2. huhtikuuta 2016

Onko bloggaaminen jo ihan out?

IMG_3011_edited

Ei, en ole aloittanut vloggaamista, kuten ehkä edellisestä postauksesta saattoi luulla. Tämän pienen aprillipilan ajatus oli päästä purkamaan ajatuksiani vloggaamisesta ja bloggaamisesta (sekä saada toteuttaa tuo pelkästään latautuva video, koska se oli joskus niin hauska idea, että oli pakko totauttaa se). Moni muu kuitenkin on aloittanut videobloggaamisen. Miksi?

Kukaan ei varmastikaan ole välttynyt siltä tiedolta, että nyt on meneillään vlogien kultakausi. Bloggaaminen meni muodista jo ainakin pari vuotta sitten. Itse asiassa tubettaminen tuntuu olevan moninkertaisesti suurempi ilmiö kuin bloggaaminen on koskaan ollut. Onko esimerkiksi mikään blogitapahtuma vetänyt Suomen Hartwall-areenaa täyteen 10 000 kävijällä ja lisäksi saanut lukuisia katsojia television kautta? Ei tietääkseni. Enkä muuten itsekään ole mitenkään vloggaamista vastaan, seuraan itsekin lukuisia tubettajia.

IMG_2979_editede

Mikä videoissa sitten on niin ihanaa, että suomalaistenkin suosituimmat kanavat saavat satoja tuhansia tilaajia ja satoja kommentteja jokaiseen videoon? Ainakin minun mielestäni videoiden kautta pääsee usein paljon lähemmäs ihmistä kuin kuvien ja tekstin välityksellä. Yleensähän vloggaaja kuvaa omaa naamaansa ja puhuu suoraan kameraan. Se tuntuu melkein siltä, että hän voisi ihan oikeasti olla siinä juttelemassa kanssasi. Olen monesti lukenut vloggaamisen sopivan paremmin kiireiseen elämäntapaan, mutta tässä asiassa olen vähän eri mieltä. Keskimääräisen blogipostauksen lukeminen kestää ehkä viisi minuuttia, jos sitäkään. Videot kestävät helposti yli kymmenen minuuttia. Videolle voi kuvata kymmenen minuuttia pelkkää puhumista ja ladata sen suoraan YouTubeen, mutta hyvän videon editoimiseen voi myös käyttää tunteja aikaa, aivan kuten blogipostaukseenkin. Yksi hyvä puoli vlogeissa on se, ettei niiden katselussa tarvitse käyttää ajatustyötä lukemiseen, kun voi vain katsella.

Kun videoiden katselemiseen ja tekemiseen ei lukutaitoa tarvita, on se mahdollista jopa alle kouluikäisille lapsille. Yleensäkin vloggaaminen tuntuu olevan erityisen suosittua alakouluikäisten keskuudessa, joka on minusta vähän huolestuttavaa. Osaavatko tuon ikäiset oikeasti miettiä, mitä nettiin laittavat? Itse ainakin varmasti häpeäisin ja katuisin nyt, jos olisin viitisen vuotta sitten julkaissut jonkin vlogin ja ladannut sen YouTubeen. Toki videoita voi poistaa, mutta joissain tapauksissa kerran nettiin laitettua ei enää mitenkään saakaan sieltä pois.

IMG_2985_edited

Monissa suosituissa blogeissakin on nykyään videoita silloin tällöin. Moni bloggaaja on myös siirtynyt kokonaan vloggaamiseen. Jotenkin tämä pistää ainakin minut miettimään, ovatko jotkut vaihtaneet tekstistä videoihin ihan vaan, koska se on muodissa? Toki on upeaa, jos monet ovat tämän muoti-ilmiön innostamina ihan oikeasti löytäneet oman juttunsa. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan vloggaa ihan vaan siksi, että haluaa olla trendikäs.

Joka tapauksessa minulle ainakin on ihan sama, ovatko blogit muodissa vai eivät. Bloggaan nimenomaan siksi, että rakastan valokuvaamista ja kirjoittamista. Vloggaaminen vaatii myös aika paljon rohkeutta, ja minulla kesti pari vuotta jo siinä, että uskalsin aloittaa bloggaamisen. Kauankohan vloggaamisen aloittamisessa kestäisi? :D Voisin kyllä kuvitella tekeväni jotain videoita tänne blogiin (vähän sen tyyppisiä kuin se viime kesän video) mutta enköhän mä ainakin toistaiseksi pysyttele kuvien ja tekstin parissa.

Mitä ajatuksia teillä on aiheesta?

22 kommenttia:

 1. Vlogaaminen on kyllä hyvä harrastus, mutta ei minun juttu. Itse tykkään enemmän kirjoittaa ja ottaa kuvia ja tuoda näin ajatukseni esille. Blogiin on tultu tehtyä pari videota, sillä halusin kokeilla innostuisinko, mutta ei.

  Eivät blogit mielestäni ole vielä out, mutta uusien bloggajien löytäminen on hankalampaa, kuin tubaajien. Itse olen enemmänkin sitä mieltä, että YouTube on kuin televisio ja blogit kuin lehdet. (Jos ymmärrät.) Vlogit eivät kyllä onnistu syrjäyttämään blogeja, sillä blogiyhteisö on kuitenkin sen verran vahva, vaikka ei samanlaista "yleisö" saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi, että vloggaaminen on varmasti kiva harrastus, mutta ei toisiaankaan myöskään minun juttuni.
   Ja joo, ymmärsin mitä tarkoitat. Hyvä pointti! :)

   Poista
  2. Sain tästä postauksessa hyvän inspiraation. Haittaako siis jos teen samantapasen missä kerron omat ajatukseni ja linkkaan tämän postauksen siihen? :)

   Poista
  3. Ei tietenkään haittaa, varsinkin jos vielä linkkaat tämän siihen :)

   Poista
 2. Vloggaus sopii paremmin joillekin mutta ei minulle. Tosaalta riippuu paljon sisällöstä onko edes järkeä pistää vlogia pystyyn - en itse esimerkiksi osaisi kuvitellakaan esitteleväni piirustuksiani tai ompelustöitäni videopostauksessa! :D

  Vloggauksesta kirjoittamasi pointit on minusta ihan totta - videopostauksessa pääsee paremmin katsojan lähelle! Kaikki eivät tätä tosin halua ja monet haluaa pitää myös etäisyyttä seuraajiinsa jolloin blogi on parempi vaihtoehto.

  Vloggaus on hienoa ja oma taitolajinsa saada se video oikeasti kivan tuntuiseksi - siinä pitää osata niin hyvin ilmaista itseään, hyödyntää kehonkieltä yms että kyseessä ei ole todelakaan helppo laji! Mutta itse aion pysytellä bloggauksessa koska rakastan nimenomaan kirjoittamista, en puhumista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, juu en minäkään ehkä näe järkeä tehdä videota muutamasta luontokuvasta... :D Meinasin muuten laittaa teksiini ihan tuon saman, että rakastan nimenomaan kirjoittamista, en puhumista. Tuo moin sanominen oli jo tarpeeksi hankalaa, joten taidan tosiaan pysytellä bloggaamisessa. :D

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Kyllähän bloggaaminen on sinänsä aika out, mutta kun monet lopettavat sen niin on uusien bloggaajien aika loistaa :) olen kyllä itsekin miettinyt vloggaamista, mutta en koe että ääneni, awkward-oloni kameran edessä ja varsinkin huono (video)kameran laatu ovat hyvä yhdistelmä vlogin tekemiseen. Vloggaaminen vaatii paljon enemmän panostusta kuin bloggaaminen, kuvaamiseen ja editoimiseen voi mennä useita tunteja.

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Olen vähän eri mieltä tuosta, että vloggaamiseen aina menisi paljon enemmän aikaa ja panostusta. Koska kyllähän blogipostaukseenkin voi panostaa useampia tunteja tai videon editointiin käyttää pari minuuttia. Se riipuu niin monesta eri asiasta ;)

   Poista
 4. Jos joskus järjestettäisiin kaikille bloggaajille avoin blogitapahtuma, se saattaisi vetää aika paljon väkeä. Eihän meillä koskaan järjestetä nimittäin sellaisia?! Ainoat tapahtumat ovat jotain gaaloja tai Indiedaysin Inspiraatio-päiviä, joihin tietyille ihmisille tulee kutsu. Se hieman rajaa osallistujakuntaa.

  Itselläni ei riitä taito videoiden editoimiseen siinä määrin, että voisi edes harkita mitään vlog-touhuja. Tykkään kuvaamisesta ja kirjoittamisesta, joten blogi pysykööt perinteisenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on varmasti aivan totta. Olisipa kiva jos sellainen vähänkin isompi blogitapahtuma järjestettäisiin! :)

   Poista
 5. Ite tykkään bloggaamisesta juurikin siitä syystä, että saa purkaa omia ajatuksia kirjoittamalla sekä kuvien välityksellä! Itse en pystyisi vloggaamaan siitä syystä, että olisin aivan tajuttoman kriittinen omia videoitani kohtaan (nim. monesti videopostausta yrittänyt, mutta heittänyt aina videoklipit roskiin, koska mm. hiukset olleet huonosti..) Itse en ainakaan tule varmaankaan koskaan siirtymään bloggaamisesta youtuben maailmaan :-D mut tosi mielenkiintonen ja hyviä seikkoja esiin tuova postaus!

  http://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olisin varmasti aivan liian kriittinen omia videoitani kohtaan. Kamala ajatuskin kuunnella omaa ääntään videolta ja vieläpä koittaa siinä tunteja editoida jotain... D: Kiitti, kiva että tykkäsit! :)

   Poista
 6. Itse saatan tehdä joskus vlogityylisiä videoita blogiini, mutta en osaa puhua yhtä sujuvasti kuin kirjoittaa :D Onneksi youtubeen saa ladattua piilotettuja videoita, jotka eivät sitten mistään hausta löydy. Seuraan satunnaisesti muutamia vloggaajia, mutta lähinnä tykkään blogeista. Toivonkin, että blogitkin lähtevät jossain vaiheessa vielä nousuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta voisihan kameralle puhumista tietenkin harjoitella, jos vaan oikeesti haluaisi ;)

   Ainakin pukeutumisen puolella muoti-ilmiöillä tosiaan on tapana tulla takaisin, voisikohan sama käydä jonkin somen kanssa? Minuakaan ei kyllä yhtään haittaisi, jos blogeista vielä tulisikin uudestaan vähän isompi juttu! :)

   Poista
 7. Minä itse bloggaan ja vloggaan. Ainoa ongelma vain on, että en voi tehdä molempia yhtäaikaa. Eli jos kirjoitan blogiin niin vloggaus jää sivuun. Pitäisi alkaa miettiä jos lopetan vloggauksen hetkeksi. ja keskityn vain bloggaukseen. :D T: Vauhdilla vastatuuleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti vaikeaa koittaa päättää, tekisikö jostain aiheesta blogipostauksen vai videon. Itsekään en varmaan moiseen tasapainoiluun pystyisi... :D

   Poista
 8. Mä en änkyttämiseni ja olosuhteiden puitteissa pysty vloggaamaan. Mun puheesta saa hädin tuskin edes selvää (oon oppinut selittämään vasta tyyliin neliviisvuotiaana) eikä mulla ole hyvännäköstä kotia eikä kunnon editointiohjelmaa... joten mieluummin meen ulos ottamaan kuvia ja kirjoittelen kuulumisiani tai muuta ihanaa, koska osaan kirjoittaa paremmin ko puhua. Ja vanhoja kuvia on sitäpaitsi kiva jakaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei "hyvännäköinen" koti nyt ole mikään vaatimus vloggaajalle, ja ihan Movie Makerillakin pääsee editoinnissa jo pitkälle! ;) Mutta se on tietenkin jo eri asia, jos bloggaamienen vaan tuntuu enemmän omalle jutulle :)

   Poista
 9. Mielenkiintoinen aihe, oon itsekin pohdiskellut samaa asiaa. Oikeastaan luin tän postauksen jo silloin kun se tuli, mutta piti tulla vielä kurkkaamaan, mitä mieltä muut lukijat ovat olleet :-) Ja hyviä pointtejahan täällä on tullut!

  Joku kommentoi siitä, että videon tekemiseen menisi kauemmin, kuin postauksen kirjoittamiseen, mut mä oon tavallaan eri mieltä. Esimerkiksi mun ylivoimaisesti katsotuin video valmistui reilussa tunnissa (siis ihan alusta loppuun), kun taas luetuimman postauksen tekeminen vei aikaa useamman tunnin. Tietenkin se riippuu siitä minkälaisen videon tai postauksen tekee ja kuinka paljon editoi yms, mutta yleensä näin päin :-)

  Tällä hetkellä mulla on monia kymmeniä postausideoita, mutta jostain syystä tahtoisin tehdä ne kaikki mieluummin videolla, enkä osaa päättää mitkä teen videolla ja mitkä normipostauksina :-D Tää on kuitenkin luultavasti vaan vaihe, ehkä hetken päästä taas haluan tehdä pelkästään blogipostauksia. Toisaalta olis varmaan parempi keskittyä vaan toiseen, että olis tyytyväinen lopputulokseen eikä tulisi tehtyä "vasemmalla kädellä" juttuja tai pakottamalla jotain täytepostauksia. Tykkään vaan molemmista niin paljon, etten osaisi tällä hetkellä kuvitellakaan luopuvani kummastakaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös kanssasi samaa mieltä tuosta, ettei videoiden ja postausten tekemiseen kuluvaa aikaa oikein voi verrata. Se vaan riippuu niin paljon aiheesta ja panostuksesta.

   Haha, uskon valinnan olevan vaikea! :D Ehkä se tosiaan helpottuu sitten, kun alkuinnostus menee ohi. Ootko miettinyt, että voisit kerralla tehdä useamman videon, mutta jättää ne "luonnoksiin" (vai miksikä niitä pitäisi kutsua? :D) ja taas jonain toisena kautena kun huvittaa, niin tehdä monta blogipostauksta valmiiksi, mutta jättää julkaisematta? Ja sitten niitä voisi julkaista vähän tasaisemmin? En tiedä, voisiko se toimia noin, mutta itse ainakin teen usein viikossa vaikka kolme postausta, kun on paljon inspiraatiota ja aikaa, mutta sitten olen kaksi viikkoa aloittamatta yhtäkään uutta postausta... :D Mulla ainakin toimii näin! :)

   Poista
  2. Joo ehkä tää alkuinto vähän laantuu ajan kuluessa :-D En kyllä olisi puol vuottakaan sit voinut kuvitellakaan, että alkaisin vloggaamaan, mutta jotenkin jäin koukkuun!

   Hmm, se vois toimia! Toisaalta kyl ärsyttää julkaista jotain vanhoja juttuja, vaikka eihän kukaan muu ees tiedä koska ne oon kirjoittanut tai kuvannut... Pitää pistää korvan taakse tuo! :-)

   Poista
  3. Itsekin toki julkaisen aina ne ajankohtaisemmat postaukset ensin, mutta esimerkiksi sellaisia postauksia kuin tämä voi hyvin pitää luonnoksissa viikkoja kenenkään tietämättä... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.