29. joulukuuta 2016

Ilotulitusten kuvaaminen

ilotulitusten kuvaaminen-1807

ilotulitusten kuvaaminen-1802

Ilotulitusten kuvaaminen rakettien vinkit ohjeet-1825

Uusivuosi ja ilotulitusten aika lähestyvät jälleen. Jos haluat katsomisen lisäksi myös kuvata niitä räjähdyksiä taivaalla, kirjoitin sinulle kokonaisen vinkkipostauksen aiheesta. Ilotulitukset eivät ole mikään helpoin kuvauskohde, sillä kameran asetusten ja ajoituksen on osuttava kohdalleen ja lisäksi kuvaamista pääsee harjoittelemaan melko harvoin. Hienon kuvan saaminen ilotulituksesta on kuitenkin todella palkitsevaa! Itsekään en ole mikään kokenut ilotulitusten kuvaaja, olen kuvannut niitä ehkä neljä kertaa ja joka kerralta saanut ihan kourallisen onnistuneita kuvia. Viimeksi kuvasin raketteja reilu kuukausi sitten Kärkkäisen joulunavauksessa, jotta saisin tähän postaukseen vähän aiemmin julkaisematonta materiaalia (nuo kolme ylintä kuvaa ovat siis sieltä ja osa lopuista on vähän vanhempia) ja pääsin vähän muistelemaan, että miten se kuvaaminen tapahtuukaan.

Ensinnäkin kannattaa tietenkin miettiä, mistä niitä kuvattavia ilotulituksia löytyy. Itse suosittelen kuvaamaan järjestettyjä esityksiä tai sitten patoja. Yksittäisten rakettien kuvaaminen on melkoista tuuripeliä, mutta esitysten ja patojen kanssa mahdollisuudet paranevat huimasti, kun suunnilleen samalle paikalle tulee monta rakettia peräkkäin ja ennakointi on paljon helpompaa. Kannattaa myös olla ajoissa paikalla ennen rakettien ampumisen aloittamista, sillä esitykset ja padat ovat kuitenkin melko lyhyitä, etkä enää esityksen alettua halua tuhlata mahdollisuuksiasi jalustan ja kameran asetusten kanssa säätämiseen.  Lisäksi kehotan jo tässä vaiheessa ottamaan mahdollisimman paljon kuvia, mutta silti kuvaamaan ajatuksen kanssa. Varsinkin kuvaamisen alussa kannattaa tiheään tahtiin vilkuilla otettuja kuvia, jotta kaikki kuvat eivät mene ihan pieleen.

Ilotulitusten kuvaaminen rakettien vinkit ohjeet-1791
Tämä kuva on epäonnistunut siksi, että ajoitus oli vähän myöhässä. 
Kuvatessa jalusta on ihan ehdoton väline, sillä suljinajan tulee olla niin pitkä, että käsivaralla kuvatessa ei hommasta tulisi mitään. Tai jos et jalustaa omista, voi kameran toki yrittää muuten tukea johonkin. Kaukolaukaisin olisi myös todella kiva apuväline, sillä se estäisi kameran heilumisen jalustalla suljinta painaessa. Itse en sellaista omista, mutta ihan hyvin olen pärjännyt ilmankin. Heilumista toki voisi yrittää estää käyttämällä kameran itselaukaisinta, mutta silloin oikea ajoitus olisi todella hankalaa.

Mitään oikeaa polttoväliä ilotulitusten kuvaamiselle ei ole, vaan se riippuu tietysti ihan vain siitä, kuinka lähellä olet ammuttavia raketteja. Suosittelen kuitenkin rajaamaan melko väljästi, jotta kuvaa voi sitten rajata tarkemmin kuvia käsitellessä. Raketeista kun ei tosiaan ihan tiedä, minkä kokoisia ne ovat ja tarkalleen missä kohtaa ne räjähtävät. Pelkän raketin lisäksi kuvaan voisi olla kiva saada jotain muutakin, kuten rakennuksia. Kannattaa muistaa myös pystykuvien ottamisen mahdollisuus!

lahden ilotulitukset

Ilotulitusten kuvaaminen rakettien vinkit ohjeet-7335
Tiukkakin rajaus voi toimia hyvin, varsinkin, jos kuva on täysin tarkka.

Kun kamera on jalustalla, aseta tarkennus joko johonkin näkyvään rakennukseen tai esimerkiksi katulamppuun, joka on suunnilleen sillä etäisyydellä, missä raketti tulee räjähtämään tai laita tarkennus äärettömään. Kun olet saanut tarkennuksen kohdalleen, muista viimeistään tässä vaiheessa napsauttaa manuaalitarkennus päälle. Muista myös kytkeä objektiivistasi kuvanvakaaja pois, jos objektiivissa sellainen on. 

Kuvaustilaksi kannattaa asettaa manuaalinen, jotta pystyt vaikuttamaan kaikkiin asetuksiin. Jos kameran asetukset ovat sinulle vielä vieraita, olen selittänyt suljinajan, aukon ja ISO-arvon tässä postauksessa. Kuten aiemminkin on jo tullut ilmi, suljinajan tulee olla melko pitkä, itse olen käyttänyt yleensä noin 1-3 sekuntia. Toki pidempääkin suljinaikaa voi kokeilla, jos haluaa kuvaan useamman raketin, mutta silloin täytyy muistaa asettaa myös aukko pienemmäksi. Yksi keino saada kuvaan useampia raketteja on pitää kättä objektiivin edessä räjähdysten välillä. En kuitenkaan aseta sitä suljinaikaa valmiiksi, vaan laitan suljinajan kohdalle asetuksen BULB (ainakin Canonista se löytyy sieltä 30 sekunnin jälkeen, eli vasemmasta ääripäästä tai sitten erillisetä BULB-kuvaustilasta), jolloin kamera ottaa kuvaa niin kauan, kun pidän suljinta pohjassa. Suosittelen tuota BULB-asetusta, sillä silloin kuvan ottamisen pystyy lopettamaan juuri sopivaan aikaan. ISO-arvon kannattaa olla 100 tai lähellä sitä, jotteivät kuvat ylivalotu. Raketteja kuvatessa kannattaakin mieluummin vähän ali- kuin ylivalottaa, sillä alivalottuneita kuvia voi vielä helpommin korjata. Sopiva aukko on yleensä noin 7-11, jolloin syväterävyysalue on varmemmin tarpeeksi suuri terävien kuvien saamiselle.

epäonnistunut esimerkki
Tässä yritin vähän ahmia liikaa raketteja kuvaan kerralla, ja eihän siitä mitään hyvää seurannut, kun aukko oli liian suuri. Ihan näin ylivalottunutta kuvaa ei voi enää edes yrittää pelastaa.

muokkauksen vaikutus
Kuvien käsittely on tärkeä osa myös ilotulituksia kuvatessa. Ylivalottuneita kohtia tulee lähes varmasti vähän, joten niitä voi korjata sekä kuvaa joutuu usein rajaamaan uudestaan. Myös varjokohtien tummentaminen ja värikylläisyyden lisääminen tekevät suuren eron käsitellyn ja käsittelemättömän ilotulituskuvan välille. Ei siis kannata luovuttaa, vaikka kuvat eivät heti kamerassa näyttäisikään kivoille!

Aiotko kokeilla ilotulitusten kuvaamista näillä vinkeillä?

22 kommenttia:

 1. Aion kokeilla, kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 2. Tosi hyviä vinkkejä ja upeita kuvia taas kerran! :)

  http://fashionbyina.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus ja todella kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
 4. Kuinkahan puolijärjestelmäkamerassa toimii tuo ISO aukko, kun olen yrittänyt kokeilla mutta hämäriä kuvia tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niiden aukon ja ISO-arvon pitäisi ihan samalla tavalla toimia kameratyypistä riippumatta. Jos kertoisit minulle enemmän millaisia asetuksia olet tarkalleen käyttänyt, missä tilanteessa ja ehkä vielä joku esimerkkikuva, niin voisin paremmin osata kertoa, mikä on vikana? :)

   Poista
 5. Näistä on varmasti hyötyä jos nyt vihdoin onnistuisi :)

  Vinuski.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Voi miten upeita kuvia! Nää kyllä lisää mun motivaatiota säästää oikeeseen kunnon kameraan, nyt kun käytössä on vaan puhelin :D onko sulla vinkkejä ekaa kunnon kameraa varten? Millainen kannattaisi hankkia?

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kirjoitin juuri marraskuun lopussa postauksen avuksi järjestelmäkameran ostamiseen:
   https://kuviakinkiinnostaa.blogspot.fi/2016/11/jarjestelmakameroiden-ominaisuudet.html
   Ja täältä taas löytyy vertailua eri tyyppisten kameroiden välillä:
   http://kuviakinkiinnostaa.blogspot.fi/2015/12/millainen-kamera-sopisi-minulle.html

   Olisiko noista jotain apua? :)

   Poista
 7. Hyvä postaus! Tuntuu tosi monimutkaiselta, mutta helpompi yrittää onnistua nyt kun sai ohjeet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ei se loppujen lopuksi kovin monimutkaista ole, ajoitus on se hankalin... :D

   Poista
 8. Kiitos vinkeistä, tää postaus oli tosi hyödyllinen ja selkeä! :) kivoja kuvia oot räpsinyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, hienoa että näistä oli hyötyä! :)

   Poista
 9. Millä asetuksilla kannattaa ottaa tähtisädetikuista kuvia, jos niitä liikuttaa ja haluaa, että kuvista tulisi hyviä, jotta liike näkyy. Kamerana Canon ja objektiivinä tamron 70-300mm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko siis sellaista valomaalauksen tapaista? Kuten itse olen ottanut esimerkiksi tämän kuvan: https://www.flickr.com/photos/133645982@N03/23809627400/in/album-72157660702934664/
   (tuossa tosin on neljä kuvaa yhdistettynä)? Ensinnäkin kannattaa käyttää jotain lyhyemmän polttovälin objektiivia, sillä tuon objektiivin kanssa kameran ja sen kuvattavan kohteen väli on aika pitkä, mutta kyllä silläkin voi onnistua.

   Valomaalauksessa tärkein asia on se, että suljinaika on tarpeeksi pitkä, että liikkeen saa kuvaan. Tuossa linkittämässäni kuvassa suljinaika on ollut kolme sekuntia, eli jonkinlainen jalusta on välttämätön. Aukko ja ISO-arvo määräytyvät sitten sen mukaan, kuinka pitkää suljinaikaa käytät ja kuinka valoisan haluat kuvasta. Itse käytin tuolloin ISO-arvoa 100 ja aukkoa f/10.

   Oliko noista jotain apua? :)

   Poista
 10. Ihanaa: selkokielistä kamerapuhetta. Kiitos vinkeistä ja hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiva kuulla jos onnistuin selittämään asioita ymmärrettävästi! Hyvää uutta vuotta myös sinulle! :)

   Poista
 11. Hienoja kuvia sulla, sai hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva jos sait tästä jotain vinkkejä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.