12. joulukuuta 2016

Luukku 12: Näin syntyvät postaukseni

näin syntyy postaus-1760

Bloggaaja saattaa joskus kuulla tämän kysymyksen: "Paljonko bloggaamiseen menee aikaa?" Tähän on todella vaikea vastata, se kun vaihtelee niin suuresti. Noin kuukausi sitten yritin selvittää asiaa itsellenikin ja katselin vähän kelloa tätä Lapakiston postausta tehdessäni. Tuo postaus ei ollut mitenkään erityisen paljon työtä vaativa, esimerkiksi vinkkipostauksiin saattaa joskus mennä vielä paljon enemmän aikaa. Useimmat mun postauksista kuitenkin syntyvät suunnilleen tällä kaavalla. Kerroin myös aika yksityiskohtaisesti kaikista vaiheista, mutta ainakin mun mielestä näin bloggaajanakin olisi mielenkiintoista saada tietää, miten ja missä järjestyksessä joku toinen bloggaaja hoitaa samat asiat. Täytyy myös muistaa, että blogin pitämiseen liittyy paljon muutakin kuin se itse postausten tekeminen, esimerkiksi ulkoasun muokkaaminen, blogin mainostaminen sekä mahdolliset yhteistyökuviot vievät vielä paljon lisää aikaa.

Itselläni postauksen tekeminen alkaa aina niiden jaettavien kuvien ottamisesta, jos siis kyseessä on tavallinen kuvapostaus. Kuvien ottamiseen menevää aikaa on vähän vaikea sanoa, tuollaisessa retkeilypaikassa kun suurin osa ajasta menee ihan vaan siihen kävelyyn ja samalla tietysti kuvauspaikkojen etsimiseen. Lapakistossa vietettiin tällä kertaa kolme tuntia ja kuvia otin reissulla yhteensä 198, joka on oikeastaan melko vähän, sillä ilma ja maisemat eivät olleet kovin kuvauksellisia. Näistä kaikista otetuista kuvista läheskään kaikki eivät tietenkään ole onnistuneita, vaan niissä on vielä aika paljon karsittavaa. Itse karsin aina kuvat jo silloin kun ne ovat vielä vain kameran muistikortilla. Tällä kertaa säilytettäviä kuvia jäi 41. Kuvien karsimisen hoidin paluumatkalla autossa ja siihen meni noin 20 minuuttia. Automatkatkoja ei ehkä sinänsä voi laskea tähän mukaan, mutta niihin meni 1,5 tuntia.

IMG_1676

Illalla kotiin päästyäni latasin kuvat muistikortilta koneelle. Koneella mulla on eri aiheilla omat kansionsa, esimerkiksi luonto, ihmiset jne. Liitin kuvat näihin kansioihin, mutta lisäksi mulla on vielä oma kansio muokatuille kuville, josta löytyy omat kansionsa jokaisen postauksen kuville. Kuvien siirtoon meni pari minuuttia.

Seuraavana päivänä karsin vielä muokattavien kansiossa olevia kuvia noin kymmenen minuutin ajan, ja niistä 41:stä säilytettävästä kuvasta päätin muokata 12 ja vein ne kuvat Lightroomiin. Kuville teen ihan peruskäsittelyn. Lightroomissa työskentelyä en tällä kertaa halua avata enempää, sillä olen vielä niin aloittelija sen kanssa, että teen varmaan monta juttua ihan väärin... Kuvien muokkaamiseen meni noin 45 minuuttia. Exporttaan kuvat Lightroomista aina kahteen kertaan, ensin täysikokoisena ja alkuperäisellä tiedostonimellä ja sitten toiseen kertaan blogikuvien kokoon, 850 pikselin leveyteen pienennettynä.

lightroom

Muokatuista kuvista tosin päätinkin vielä tiputtaa kaksi pois ja julkaista blogissa vain 10 kuvaa. Nämä kuvat lataan Flickriin ja teen siellä niille oman kansion. Tähän meni noin 10 minuuttia. Seuraavaksi laitan kuvat postaukseen. En koskaan laita kuvia siinä järjestyksessä kuin olen ne sattunut ottamaan, vaan yritän esimerkiksi laittaa saman värimaailman kuvia peräkkäin ja en laittaa peräkkäin kaikkia niitä kuvia, joissa kohde on vasemmalla puolella. Varsinkin ensimmäinen kuva on mielestäni syytä miettiä tarkkaan, sillä se tulee olemaan se kuva, joka näkyy Bloggerissa ja Bloglovinissa sekä muissakin paikossa blogin linkin jakamisen yhteydessä. Ensimmäinen kuva yleensä onkin se oma suosikkini niistä kaikista kuvista. Toiseksi tärkein kuva taas on omasta mielestäni se viimeinen, joka ehkä vaikuttaa vielä siihen, olivatko kuvat katsojan mielestä hyviä vai huonoja ja jaksaisiko vielä kirjoittaa bloggaajalle jotain kommenttia. Kuvien siirtämiseen ja järjestelyyn meni noin 5 minuuttia.

IMG_1686

Seuraavaksi kirjoitan postaukseen tekstin. Näiden tavallisten postausten lyhyitä tekstejä en yleensä suunnittele sen tarkemmin, vaikka huomaankin kyllä alkavani miettimään sitä tulevaa tekstiä usein jo niitä kuvia ottaessa ja sen itse tekstin kirjoittaminen saattaa olla todella nopeaa, jos se on jo ollut sanasta sanaan päässäni pari päivää. Joskus taas en meinaa millään keksiä kirjoitettavaa tai ainakaan, miten sanani asettelisin, jolloin kirjoitan asioita ensin ranskalaisin viivoin. Pidempiä tekstejä kirjoittaessa teen aina edes jonkinlaisen suunnitelman niiden ranskalaisten viivojen tai jopa pienen käsitekartan muodossa. Tällä kertaa keksin tekstiä vain yhden kappaleen verran ja sen kirjoittamiseen meni kaikkineen joku 10 minuuttia. Ja tässä tulee omaa bloggaamistani paljon helpottanut vinkki: ladatkaa ihmiset koneellenne suomenkielinen oikolukuohjelma! Libre officelle se kulkee nimellä Voikko. Kopioin siis Bloggeriin kirjoittamani tekstin ja liitän sen tekstinkäsittelyohjelmaan, joka tälläkin kertaa bongasi heti pari näppäilyvirhettä, jotka menin sitten korjaamaan Bloggeriin. Lisäksi vielä luen tekstin yleensä useampaankin otteeseen ja eri päivinä ennen sen julkaisemista. Tarkistamisiin ja korjauksiin menee noin 10 minuuttia.

kuvienlisäys

En julkaise valmista postausta heti, vaan vaikka sain tuonkin postauksen jo sunnuntaina valmiiksi, päätin julkaista sen vasta tiistai-iltana, sillä silloin oli tasan viikko edellisen postauksen julkaisusta. Tuolloin mulla ei ollut mitään seuraavaa postausta vielä julkaistavana ja julkaisemalla postauksen vasta myöhemmin saan pidettyä postaustahdin tasaisena. Mulla on siis tavoitteena julkaista vähintään yksi postaus viikossa, mutta yleensä niitä tulee vähän useammankin, noin 5-6 kuukaudessa. Joskus saatan hyvinkin olla kirjoittamatta ja ottamatta kuvia uusiin postauksiin kolmeen viikkoon, mutta silloinkaan sitä ei täällä blogissa huomaa, sillä olen tehnyt tekstejä valmiiksi. Mulla onkin aina vähintään yksi postaus valmiina, tai vähintäänkin tieto siitä, että tulen esimerkiksi viikonloppuna käymään jossain ja tekemään postauksen siitä. Taktiikkani on ilmeisesti toiminut, sillä yli kahden vuoden bloggaamisen aikana mulla ei ole kertaakaan ollut yli viikon mittaista postaustaukoa.

Julkaisin postauksen seitsemän aikaan, valmista! Ehei, ei ollut valmista vielä. Julkaisun jälkeen uutta postausta pitää vielä vähän mainostaa. Jaan linkin Facebookissa blogin sivuilla sekä muutamassa bloggaajaryhmässä, Demin blogisivuilla, päivitän postauksen näkymään mahdollisimman nopeasti Blogkeenissä ja Blogit.fi:ssä sekä joskus laitan Snapchattiinkin tiedon uudesta postauksesta. Näihin menee aikaa noin 10 minuuttia. Tämänkään jälkeenkään en vielä jätä postausta oman onnensa nojaan, vaan käyn tietysti lukemassa sinne tulleet kommentit sekä vastaamassa niihin. Täytyy myöntää, että käyn tarkistamassa niitä mahdollisesti tulleita kommentteja vähän liiankin usein, saatan hyvinkin päivittää Bloggeria yli kymmenen kertaa päivässä. Tämän ehkä huomaa siitä, että multa saa aina vastauksen kommenttiinsa melko nopeasti. Ainoastaan pidempien vastausten kirjoittamisen mahdollisesti siirrän siihen, että pääsen koneelle, usein siis kirjoittelen vastauksia puhelimella. Kommenttijuttuihin menevää aikaa on aika hankala arvioida, esimerkkipostauksessa siihen meni ehkä 10 minuuttia.

näin syntyy postaus-1757

Postauksen tekemiseen meni siis kaikkineen aikaa reilu seitsemän tuntia, ja jos siitä vähennetään itse kuvaamiseen ja matkoihin kulunut aika, jäljelle jää vieläkin noin 2,5 tuntia. Ja niistä 198 kuvasta näkyville asti päätyi 10. Aika hurjia lukuja, kun näin tarkemmin ajattelee ja miettii kuitenkin sitä, että lukija kiinnittää huomionsa tuohon julkaisuun ehkä parin minuutin ajaksi.

Millainen on sinun blogirutiinisi? Tai jos et ole bloggaaja, tuliko postauksessa ilmi jotain yllättävää?

22 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! Sain paljon hyviä vinkkejä bloggaamiseen.
  Elamanielaimet-04.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Minä olen sellainen reaaliaikainen bloggaaja, että kun saan postauksen tehtyä, julkaisen sen ja katsotaan sitten taas seuraavaa postausta kun aihetta on! En ota paineita jos en joka viikko saa mitään ulos. Totean vain, että eipä nyt runosuoni kuki tai kuvasaldot ovat niin pieniä. Luen myös tekstejäni aina uudestaan julkaisun jälkeen mahdollisten virheiden takia, ne saa kyllä muokattua silloinkin pois. Aika samalla kaavalla silti tuntui sunkin hommat etenevän!

  Ja mulla on muuten kommentoinnin osalta sama homma, seurailen ehkä liiankin tiuhaan päivän aikana nimenomaan puhelimella mahdollisia kommentteja ja vastailen niihin :D Koneella tosin minäkin vastaan yleensä niihin pisimpiin kommentteihin, joihin tarvitaan ihan aivoja, jotta voi vastata :D

  Mutta avartava postaus tämä kyllä! Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sä pystyt ottamaan bloggaamisen noin rennosti! Tuo uusien kommenttien seuraaminen on tosin itselläni vähän vähentynyt viime aikoina Bloggerin tyhmien uudistusten (eli etusivun poistamisen) takia. Ne kommentit kun ovat nykyään yhden lisäklikkauksen päässä...:D

   Kiitos itsellesi mukavasta kommentista! :)

   Poista
 3. Kiintoisa postaus!

  anniina.kultamaa@luukku.com

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Aina ei edes kiinnitä huomiota kuinka paljon oikeasti yhden postauksenkin tekoon menee aikaa, mutta tässäkin sen taas huomasi ja muisti, että kyllä tää homma aikaa vie :) Mut kivaa on!

  http://eltsinmuotinurkkaus.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin olisin kyllä arvioinut kuluneen ajan paljon vähemmäksi, jos en olisi sitä oikeasti kellosta katsonut joka välissä. Ja niinpä, kivaa puuhaa tämä on! :)

   Poista
 5. Tosi kiva postaus! Teen postaukseni aika samalla tavalla, kuin sinä. Pyrin vähintään yhteen postaukseen viikossa ja luen postauksen pari kertaa läpi enenn julkaisua. :)
  jasmintuomi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Varmaan suurimmalla osalla on suunnilleen samanlainen rutiini, vaikka pieniä eroja on varmasti paljon :)

   Poista
 6. Tää oli tosi hyvä postaus! En oo koskaan älynnytkään paljonko yhden postauksen tekemiseen voi tosiasiassa mennä aikaa! :D

  Piijuliii@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo tähän menee kyllä paljon aikaa ihan huomaamatta... :D

   Poista
 7. Tämähän olikin mielenkiintoinen postaus, kiva idea!
  En ole ennen tällaiseen törmännyt.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 8. Olipa mielenkiintonen postaus! :) lauriina.lehtonen@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus! :) Itse pyrin käyttämään yhden postauksen tekemiseen korkeintaan 15 minuuttia kerrallaan, ja yleensä julkaisen postaukseni saman tien, sen kummemmin miettimättä. Tämä siksi, ettei blogin pitäminen veisi liikaa aikaa - muuten en voisi pitää sitä ollenkaan. :D Lasken kuitenkin käytetyn ajan vain sen mukaan, miten pitkään olen istunut naputtelemassa itse tekstiä ja muokkaamassa postauksen ulkoasua. Joskus koneeni jumittaa ja kuvien lataamiseen voi mennä jo yksinään toinen vartti - enkä ole ikinä pahemmin pohtinut, kauanko aikaa menee esimerkiksi postausten miettimiseen (koska se tapahtuu aina pelkästään pääni sisällä) tai kuvaamiseen ja kuvien muokkaamiseen (koska teen sitä ihan muutenkin, en varsinaisesti blogiani varten, joten lasken postauksen tekemisen alkavan siitä, kun napsin kuvat koneelta ja lataan Bloggeriin). Jos en saa jotain pidempää postausta vartissa valmiiksi, palaan asiaan sitten myöhemmin seuraavan varttisession merkeissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Mielenkiintoinen tuo sinun varttitekniikka, itse en tosin pystyisi. Mutta varmasti toimii, varsinkin, jos koneella on tapana jumitella, niin varmaan vähentää hyvin hermoromahduksen todennäköisyyttä... :D

   Poista
 10. Loistava postaus ja uskon että tää kiinnostaa varmasti etenkin niitä, jotka ei ole ikinä blogia kirjoittaneet! Lueskelin tosi kauan sun postauksia ja sain tosi paljon inspiraatiota! Liityn lukijaksi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hei hienoa kuulla, tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 11. Tää oli kyllä tosi mielenkiintoinen postaus! Blogiin saa kyllä kulumaan tosi paljon aikaa halutessaan :). Katsoin kateellisena miten vähän aikaa sulla meni kuvien siirtoon, mulla menee siihen aina jotain 15-20 minuuttia koska ikivanha kone :D

  turkoosivadelma.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! Voi ei, onneksi siinä kuvia siirtäessä ei välttämättä koko aikaa tarvitse olla vahtimassa... :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.