20. marraskuuta 2017

Arvostelussa Tokinan 11-16mm f/2.8 -superlaajis

tokina laajakulma arvostelu-9601

tokina laajakulma arvostelu-9623

Objektiiviperheeni tuorein tulokas on Tokinan 11-16mm f/2.8 AT-X PRO DX II. Juu, en minäkään tykkää noista Tokinan lyhenteistä, mutta eivätpä nuo neljä viimeistä merkintää niin oleellisia nyt tässä kohtaa olekaan. Jossain kohtaa on ehkä kerrottu se, että tämä Canonin versio sopii valitettavasti vain kroppikennoisille kamerarungoille. Lopun II kertoo siitä, että kyseessä on linssin toinen versio, jossa ei tosin erona edelliseen ole kuin vähemmän heijastava lasi sekä hieman vähäisempi paino.

Ennen kuin mennään eteenpäin, kannattaa tarkistaa, että ymmärrät ainakin tässä postauksessa esitellyt käsitteet. Kaikki tämän postauksen kuvat, lukuun ottamatta itse objektiivista otettuja kuvia, on otettu tällä linssillä. Lisäksi tämän, tämän, tämän ja tämän postauksen kuvista ainakin suuri osa on otettu Tokinalla. Tulossa olevissa Rooman postauksissa myös tulee näkymään paljon tällä otettuja kuvia ;)

tokina laajakulma arvostelu-9609

tokina laajakulma arvostelu-9615

Miten sitten päädyin ostamaan juuri tämän objektiivin? Halusin oikeasti laajakulmaisen linssin, joka tosiaan olisi selvästi laajempi kuin se kittilinssin 18mm. En kuitenkaan halunnut kiinteää polttoväliä, sillä näin laaja polttoväli on itselleni muutenkin hieman mukavuusalueen ulkopuolella, joten on kiva saada edes vähän joustavuutta siihen näkymään. Lisäksi halusin ehdottomasti valovoimaisen linssin, sillä tätä olisi jossain välissä tarkoitus käyttää myös tähtikuvaukseen. Ja onhan valovoimaa nyt muutenkin kiva aina löytyä, varsinkin, jos siihen on jo tottunut... Automaattitarkennus oli myös pakollinen. Budjetti ei kuitenkaan ollut kovin suuri, sillä vaikka tiesin tarvitsevani tämän objektiivin, tiesin myös, että se ei todellakaan tule olemaan käytetyin objektiivini. Näihin kriteereihin sopivia linssejä ei kovin monta ole olemassa (tai itse en ainakaan muista törmänneeni yhteenkään vastaavaan). Kun vielä onnistuin tinkimään tämän itselleni nettikirpparilta hyvään hintaan (vaikkei objektiivi alun perin edes varsinaisesti ollut myynnissä, heh), olen ollut enemmän kuin tyytyväinen valintaani!

Jos siis olet hankkimassa laajakulmaista objektiivia, suosittelen ehdottomasti tarkastamaan Tokinan valikoiman! Canon ei selvästikään ole panostanut laajiksiin, Tamronilta ja Sigmalta nyt löytyi jotain sinne päin ja Samyangilta taas löytyi paljon muuten hyviä vaihtoehtoja, mutta monissa (jos missään?) Samyangin laseissa ei ole automaattitarkennusta. Tokinalta taas olisi löytynyt muitakin ihan varteenotettavia vaihtoehtoja kohtuuhintaan. Toisaalta, jos ei kaipaa valovoimaa ja kiinteäpolttovälinenkin kelpaa, löytyy silloin varmasti muiltakin merkeiltä hyviä vaihtoehtoja.

testissä laajakulma-6256

Kun ensimmäistä kertaa sain objektiivin käsiini, sen laaja polttoväli pääsi kuitenkin hieman yllättämään. Voisi kuvitella, ettei 11mm ja 18mm ero ole ihan päätä huimaava, niin kyllä se vain on! Siten myös tämän objektiivin ääripäiden, 11mm ja 16mm välillä on yllättävän suuri ero. Minulle ainakin tuo laajin pää on ollut aivan tarpeeksi kaikkiin tilanteisiin. Sen kanssa selfieen mahtuu kaverin lisäksi helposti maisemaakin! Ja onhan se toki ihan siinä maisemakuvauksessakin kätevä. ;)

tokinan superlaajis
Vasemmalla 11mm ja oikealla 16mm. Esimerkiksi maisemaa kuvatessa ero näkyisi vielä suurempana!
Lehmusreitti-9204

päivä oulussa-2994

IMG_0463

Laaja polttoväli kuitenkin aiheuttaa aina jonkin verran vääristymää kuvan reunoille, eikä tämäkään objektiivi ole poikkeus. Vääristymä ei kuitenkaan todellakaan ole niin paha kuin se voisi olla näinkin laajan polttovälin kanssa. Jos vääristymä on häiritsevä, senkin saa yleensä lähes kokonaan poistettua helposti ihan vain Lightroomin automaattisen korjauksen avulla. Itselleni vääristymä on aiheuttanut ongelmia vain silloin, kun ihmisiä on eksynyt kuvan reunalle. Objektiivin aiheuttama vinjetti taas on mielestäni melko pieni laajakulmalle.

Toisesta kuvasta  vääristymä on korjattu Lightroomin avulla.

Tarkennus tässä on todellakin tarpeeksi nopea tarkoitukseensa. Laajiksella harvoin kuvataan liikkuvia kohteita, mutta voisin kuvitella tämän onnistuvan siinäkin. Täysin hiljainen tarkennus ei kuitenkaan ole, vaan päästää pientä ärsyttävää vingahtelua. Ei se läheskään niin pahaääninen ole kuin kittilinssi, mutta pienen miinuksen tuo ääni kuitenkin aiheuttaa. Onneksi sitä tosiaan tarvitse kuunnella kauaa, sillä tarkennus osuu kohteeseensa hyvin nopeasti. Se kohde voi muuten olla yllättävän lähelläkin, sillä objektiivin lyhin tarkennusetäisyys on 30 senttimetriä. Tätä mahdollisuutta hyödyntämällä voi saada hauskoja  efektejä kuviin!

testissä laajakulma-6433
Tiedetään, vastavalosuoja  ei näköjään ihan ole oikealla paikallaan...
Joku tarkkasilmäinen saattoi jo huomata kuvista, että tästä objektiivista ei löydy mitään nappia, millä vaihtaa automaatti- ja manuaalitarkennuksen välillä. Tässä systeemi onkin paljon helpompi ja nopeampi kuin sellainen sivulla oleva säädin — tarkennustilan pystyy valitsemaan tarkennusrengasta vetämällä tai työntämällä! Tarvittaessa tarkennustilan pystyy siis  vaihtamaan todella nopeasti edes vilkaisematta objektiiviin.


Objektiivi on yllättävän painava kokoisekseen, 560 grammaa. Mukana kantaessa se tuntuu hieman painavalta, mutta kuvatessa paino saa objektiivin tuntumaan mukavan laadukkaalta ja tukevalta. Muista fyysisistä ominaisuuksista sen verran, että objektiivin rakenne ei muutu mihinkään tarkentaessa tai edes zoomatessa. Se zoomausrengas tosin kulkee Canoniin tottuneelle "väärään" suuntaan. Syytän tätä ominaisuutta siitä, että en ihan aina muista sen zoomin olemassaoloa...

Oman  kokemukseni perusteella voin todellakin suositella tätä Tokinan objektiivia, jos kaipaat laajakulmaista ja valovoimaista objektiivia kohtuuhintaan. Omassa käytössäni tämä ei todellakaan ole se kaikkein käytetyin linssi, mutta tarpeellinen kuitenkin. Tämän jälkeen ostoslistallani on enää yksi objektiivi (ja sekin tavallaan yhden vanhan tilalle), minkä jälkeen voisin ainakin hetken olla  tyytyväinen kuvauskalustooni. Black Fridayta odotellessa... ;)

Löytyykö sinun kuvauskalustostasi laajakulmaobjektiivia tai onko sellainen ostoslistalla?

4 kommenttia:

 1. Mulla oli Sigman 18-35mm f/1.8 ART, halusin itse semmosen laajakulmasen mutta silleen että saan otettua samalla objektiivilla kuvia vaikkapa ihmisistä. Varmaan parin kuukauden jälkeen myin sen pois kun otin niin harvoin maisemakuvia :D En oo sen jälkeen myymistä katunu, mutta tän postauksen jälkeen tommonen ois varmaan tosi kiva :D Ostoslista senkun vaan pitenee... :D

  Ihana postaus, taas kerran ! :)


  Blogi: https://ellanakuvat.blogspot.fi/
  luontokuva Ig: ellanaleh
  Muotokuva IG: ellanakuvat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni taas on juuri ostoslistalla tuollainen yleisobjektiivi, kun juuri nyt matkallakin olen huomannut, että mulle sellainen olisi todella kätevä. Sori jos pahensin ostoslistasi tilannetta! :D Kiitos, kiva että pidit postauksesta!

   Poista
 2. Kiva postaus, ja nää perusteluton hyviä. Mä ite oon miettinyt sitä pannukakkua pienemmällä polttovälillä, olikohan 22 jos en väärin muista. Mutta oikeasti se zoomaa chanssi edes pienellä tavalla on iso juttu. Pitää vähän miettiä joulun jälkeen tarkemmin uudestaan! Hyvin koottu esittely :)

  Katri / finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiva että tykkäsit :) Pannariobjektiivi olisi kyllä ainakin söpö ja kätevä! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.