7. tammikuuta 2018

Vinkkejä opiskeluun x7

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2381

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2458

Näin vuoden alussa mahdolliset uudenvuodenlupaukset ovat vielä tuoreessa muistissa ja moni on saattanut luvata panostavansa kouluun. Nyt voisikin olla hyvä hetki opiskeluvinkkien jakamiseen ja motivaation nostattamiseen? Itse aloitin pari päivää sitten kunnolla lukemaan kevään yo-kirjoituksiin, joten nämä vinkitkin on ehkä ensisijaisesti suunnattu juuri kirjoituksiin lukeville. Suurin osa vinkeistä pätee kuitenkin varmasti myös esimerkiksi pääsykokeisiin opiskeluun tai ihan niihin pienempiin kokeisiin valmistautumiseen.

Netistä löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä opiskeluun ja erilaisia opiskelutekniikoita. Tähän yritin kuitenkin koota sellaisia juttuja, jotka eivät välttämättä kaikkien tiedossa vielä ole ja joista olen itse huomannut olevan hyvin apua. Kyllähän me kaikki kuitenkin jo tiedetään ne tee läksyt, nuku riittävästi, aloita ajoissa, tee omia muistiinpanoja...

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2332

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2406

Quizlet

Mun sanakokeet ovat lukiossa menneet aina todella hyvin ja väittäisin, että Quizletilla on ollut tässä suuri merkitys. Sivusto on ehkä joillekin teille jo entuudestaan tuttu, mutta jos ei vielä ole, niin kannattaa ehdottomasti tutustua! Quizlet on mielestäni parhaimmillaan sanaston opiskelussa, jolloin sanoja voi opetella erilaisten pelien avulla. Oma suosikkini on se, missä täytyy aina kirjoittaa sanan käännös ja jos et sanaa osannut, tulee se sana vastaan taas seuraavalla kierroksella, kun taas osaamistasi sanoista pääset eroon. Myös käsitteiden ja listojen opiskeluun Quizlet on hyvä, itse esimerkiksi tein psykologian yo-kokeeseen lukiessa setin Eriksonin psykososiaalisista kehityskriiseistä.

Quizletia käyttääkseen ei välttämättä tarvitse luoda tiliä, vaan voit vain etsiä haun avulla muiden tekemiä opiskelusettejä ja opiskella niitä. Sivusto tallentaa edistymisesi, eli kunhan et poista sivustohistoriaa, voit myöhemmin palata samalla laitteella siihen mihin viimeksi jäit. Sivusto on erittäin suosittu, joten sieltä löytyy jo valmiinakin monta suomenkielistä versiota tietyistä käsitelistoista ja ainakin lukiokirjojen kappaleiden sanastoista. Omia opiskelusettejä tehdäkseen tai niitä tallentaakseen täytyy sitten luoda tili. Quizlet on vieläpä täysin ilmainen!

Mene kirjastoon opiskelemaan

Ehkä paras vinkki, mikä mulla on antaa! En todellakaan ymmärrä, miksi kirjastossa opiskelu ei ole yleisempää. Kirjastossa on hiljaista ja rauhallista, ja kun sinne varta vasten menee saamaan asioita aikaiseksi, niin myös tapahtuu. Lisäksi kirjastossa on yleensä muitakin opiskelemassa tai tekemässä töitä, joten muiden ahkeroinnin katsomisesta saa itsekin motivaatioita. Ainakin itselleni tulee kirjastossa myös paljon rauhallisempi olo, joten kannattaa kokeilla tätä myös, jos kotona opiskelu ahdistaa. Myös "työn" ja vapaa-ajan erottaminen onnistuu paljon helpommin, kun kotona saa sitten olla rauhassa.

Valitettavasti läheskään kaikissa pienemmissä kirjastoissa ei kuitenkaan ole kunnollisia ja rauhallisia tiloja opiskeluun. Voin silti suositella lähtemään isompaan kirjastoon vähän kauemmaskin, ja itsekin aion näin tehdä myös lukulomalla useampana päivänä viikossa. Viime kesänä Orimattilassa ei edes ollut kirjastoa käytössä ja muutenkin olin kesätöissä Lahdessa, joten jäin aina sinne myös opiskelemaan. Orimattilasta käsin sinne on noin 40 minuutin bussimatka, jonka voi onneksi käyttää lukemiseen. Lahden kirjasto vaan on niin kiva ja siellä on useampia mukavia opiskelupaikkoja, että mielestäni sinne meneminen on vaivan arvoista.

Ja kyllä, tämän postauksen kuvat on otettu Lahden kaupunginkirjastossa. En tiedä, pitäisikö siinä vaiheessa epäillä omaa terveyttään, kun raahaa jättikokoisen kasan koulukirjoja (plus läppärin, kameran ja kaikkea muuta...) keskelle kolmenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa kirjastoa, ihan vaan jotta saisi kivoja kuvia blogiin. Onneksi mulla on ihan paras vakkarimalli, joka mahdollisti nämäkin kuvat <3

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2518

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2524

Ota tuntimäärätavoitteita ja laske vain todellinen opiskelu

Opiskeluun käyttämäsi aika kuluikin todellisuudessa johonkin muuhun kuin opiskeluun - kuulostaako tutulta? Opiskellessa voi hyvinkin käydä niin, että vaikka kellosta katsottuna olisit lukenut jo viisi tuntia, saattaa todellinen opiskelumäärä olla alle kaksi tuntia. Siksi aloinkin kesällä tehdä niin, että todellakin lasken opiskeluun käyttämäni ajan puhelimen sekuntikellon avulla. Eli opiskeluaikaan ei lasketa ollenkaan taukoja, ei edes niitä "nopeita" puolen tunnin puhelintaukoja. Kirjoituksiin lukiessa otin aina viikolle tietyn tuntimäärätavoitteen, esimerkiksi 25 tuntia, minkä piti täyttyä viikon aikana. Pienempiin kokeisiin lukiessa voi ottaa tuntitavoitteen vaikka vain yhdelle päivälle. Kannattaa myös tutustua puhelimelle saataviin sovelluksiin, jotka esimerkiksi lukitsevat puhelimesi opiskelun ajaksi.

Itselleni ainakin kirjoituksiin lukiessa tuntitavoite sopii paremmin kuin esimerkiksi tietyn kirjan sisäistäminen tietyssä ajassa. Jos ottaisin tavoitteeksi esimerkiksi tietyn kurssin opiskelun tietyssä ajassa, urakka tuntuisi joko liian mahdottomalta tosissaan aloitettavaksi tai sitten lukisin ihan liikaa... Toki tavallisiin kokeisiin lukiessa tämä ei ehkä ihan niin hyvin toimi, mutta kirjoituksiin tai vaikka pääsykokeisiin opiskellessa aikaa on kuitenkin useampi viikko.

Sopivaa tuntimäärää miettiessä kannattaa olla realistinen ja ottaa huomioon ajankohdan muut menot sekä tietenkin tauot. Kukaan ei jaksa opiskella montaa tuntia putkeen ilman taukoja. Taukojen sopiva väli ja pituus on varmasti hyvin henkilökohtaista ja riippuu päivästä, vuorokaudenajasta ja aiheesta, mutta itse sanoisin sopivaksi opiskeluksi kerrallaan 20-30 minuuttia. Jos päivässä ei ole kovin paljoa muuta ohjelmaa, sopivaksi tuntimääräksi päivässä on monessa paikassa sanottu noin kuusi tuntia aktiivista opiskelua, minkä itsekin allekirjoitan (vaikka seitsemänkään ei ole mahdoton tavoite). Lisäksi pitäisi toki ehtiä pitää ainakin yksi opiskeluvapaa päivä viikossa!

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2493

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2501

Kuuntele keskittymismusiikkia

Itse joskus jopa inhosin kaikenlaisia keskittymis- ja rauhoittumismusiikkeja. Nyt olen kuitenkin löytänyt Spotifysta muutaman hyvän listan (ne muut ovat edelleen ihan kamalia), joita kuuntelen lähes aina, kun teen kotona jotain keskittymistä vaativaa. Joskus laitan musiikkia tulemaan myös kirjastossa tai koulussa opiskellessani, jos muuten meinaa alkaa liikaa stressaamaan tai keskittyminen herpaantuu. Itse en pysty opiskellessa kuuntelemaan mitään sellaista musiikkia, jossa myös lauletaan, mutta tiedän sellaisenkin musiikin kuuntelun sopivan toisille. Lisäksi kannattaa todellakin hankkia mukavat ja langattomat kuulokkeet, jotka myös eristävät ulkopuolelta tulevia ääniä edes vähän!

WordDive

Kokeilin WordDivea ensimmäisen kerran viime syksynä, jolloin kävin heidän ruotsin abikurssin. WordDiven kautta opiskelu on jotenkin paljon rennompaa, sillä sen tekeminen tuntuu melkein pelaamiselta ja lisäksi ei itse tarvitse niin paljoa miettiä, että mitäköhän sitä seuraavaksi opiskelisi tai olenko jo oppinut tämän asian. WordDivea käyttäessä on myös helppoa ja palkitsevaa seurata omaa edistymistä. Saatat esimerkiksi herätä maanantaina kuudelta ihan vain päästäksesi viikkolistan tulosten kärkeen edes hetkeksi... ;D

Kannattaa muistaa, että englannin ja ruotsin abikursseilla on myös arvosanatakuu  - Englannista E tai Ruotsista M tai saat rahasi takaisin. Tämä kuitenkin vaatii toki koko kurssin suorittamista, mikä tarkoittaa monta kymmentä tuntia aktiivista opiskelua. Itse aloitin ruotsin opiskelun vähän myöhään (noin kuukausi ennen kirjoituksia) ja ehdin juuri ja juuri suorittaa kurssin. Nyt englannin abikurssin kanssa aloitin kuitenkin pari päivää sitten, ja viikon opiskeluannos WordDiven osalta näyttää melko sopivalta.

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2418

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2444

Katso dokumentteja ja opetusvideoita

Välillä kaipaa vähän rennompaa opiskelua, ja siihenhän erilaiset videot sopivat vallan mainiosti. Videoita voi myös katsella rennosti samalla kun syö tai vaikka istuu bussissa. Välillä opiskeltavaan aiheeseen liittyvä video voi myös toimia taukona. Kielten opiskeluun videot ovat toki myös hyviä, ja esimerkiksi jonkin sarjan katsominen ilman suomenkielisiä tekstityksiä voidaan välillä laskea opiskeluaikaan, eikö?

Dokumentteja kannattaa hakea ainakin Yle Areenasta ja Netflixistä tai vastaavasta palvelusta, jos sinulla sellainen on. Youtubesta löytyy myös vaikka mitä, kun vain tietää mitä etsii. Psykologian kirjoituksiin lukeville voin todellakin suositella Jyrki Rossin videoiden katsomista (sieltä löytyy koko psykologian abikurssi videoituna)Opetus.tv on varmasti monille tuttu,  lukiolaisille ja yläastelasille sieltä löytyy hyvin matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa.

Jos jollakin on suositella jotain yhteiskuntaoppiin, lyhyeen matematiikkaan, äidinkieleen tai englantiin liittyvää katseltavaa, niin ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan!

Käytä pienetkin hetket hyödyksi

Jos et kärsi matkapahoinvoinnista kovin helposti, kannattaa todellakin käyttää se autossa, bussissa, junassa tai muussa kulkuneuvossa käyttämäsi aika opiskeluun. Välillä myös koulun välitunteja voi yrittää käyttää hyödyllisesti ja ainakin mahdolliset hyppytunnit kannattaa käyttää tehokkaasti! Mun toisessa kesätyössä olin tauoilla melkein aina yksin, joten käytin ajan opiskeluun, ja siitähän tulikin jo melkein tunti päivässä. Kymmenessä minuutissa ei ehkä kannata kirjoja avata, mutta vaikkapa aiemmin mainitut Quizlet ja WordDive soveltuvat hyvin myös pikaiseen opiskeluun. Opiskelua ei siis todellakaan ole pakko hoitaa aina kotona päivän päätteeksi. 

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2347

Opiskeluvinkkejä vinkkejä opiskeluun lukioon kirjoituksiin koeviikolle kokeisiin lukemiseen studying student-2511

Saitko tästä jotain apua omaan opiskeluusi? Mikä on paras opiskeluvinkki, mitä sinulla on antaa?

14 kommenttia:

 1. Kielten kokeisiin lukiessa katoin just ohjelmia ja luin esim ruotsinkielisiä blogeja, lasten kirjoja ja uutisia. Solsidan oli aika loistava apu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuokin on kyllä hyviä vinkkejä! Itsekin käytin noita kaikkia syksyllä (paitsi en juuri Solsidania katsonut :D). Ruotsin kohdalla on muuten tosiaan hyvä vinkki, että voi lukea niitä lasten ja nuorten kirjoja, jos on opiskellut keskipitkän ruotsin! Itse yritin alkukesästä lukea yhtä aikuisille suunnattua ruotsinkielistä kirjaa, ja siinä vaan meni hermot... Sitten lainasin pari romaania nuorten osastolta, ja niiden lukeminen oli oikeasti jopa kivaa!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä!:)

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus, vaikka en itse opiskele voi vinkeistä olla apua ihan muihinkin tiedonkeruu-juttuihin ja itseopiskeluun :) Ps. kuvat ihan mahtavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos postauksesta oli kuitenkin sinullekin hyötyä! :)

   Poista
 4. Tosi kiva postaus ja tosi hyviä vinkkejä, sain jopa motivaatiota opiskeluun taas :D

  https://adventurellove.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Oot kokoillut tähän todella hyviä vinkkejä! Quizletiä tuli käytettyä lukiossa, mutta nyt yliopistossa se on vähän jäänyt, vaikka siitä olisi kyllä syksyllä ollut apua muutamilla kursseilla. Pitääkin ottaa se käyttöön, kun on seuraavan kerran kurssi, jossa on paljon käsitteitä :D Toi viimeinen vinkki on kyllä ihan totta, sillä 2016 vuonna mä luin pääsykokeisiin aina työmatkalla. Kyllä se bussissakin sujui, vaikka pöydästä olisi toki ollut apua joskus, sillä muutamankin kerran sain keräillä penaalin sisältöä bussin lattialta :'D Tsemppiä kevään luku-urakkaan ja kirjoituksiin!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiva että tykkäsit! Itse jotenkin jopa tykkään bussissa lukemisesta, tulee niin tehokas olo, kun voi tehdä kahta asiaa samaan aikaan! Mutta yritän kyllä välttää muistiinpanojen tekemistä bussissa, juurikin mainitsemasi syyn takia... :D

   Poista
 6. Ihan loistavia vinkkejä! Erilaisia, mitä netistä googlailemalla löytää. Pitääpä tutustua itsekin tarkemmin tuohon WordDiveen. Taidan suositella myös poikaystävälleni! Kiitos vinkeistä :)

  www.tiiajuutinen.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritin tosiaan koota tähän niitä juttuja, joita ei kaikista muista samalla idealla toteutetuista blogipostauksista ja muista artikkeleista löydy.

   Kannattaa tosiaan kokeilla WordDivea! Ruostsin ja enkun lisäksi siellä tosiaan pystyy opiskelemaab useita muitakin kieliä ja ihan oman tason mukaan :)

   Poista
 7. Myöhässä olen, mutta itse käytän esimerkiksi opiskeluun käytetyn ajan mittaamiseen appia nimeltä Forest jossa puusi kuolee jos poistut appista. Hassukin juttu, mutta motivoi! Quizlet on kanssa kovassa käytössä ja sen ansiosta olen jopa joissain sanakokeissa pärjännyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olenkin kuullut tuollaisista sovelluksista! Itse vaan latasin jonkun vastaavan, mistä en tykännyt yhtään, niin siirryin sitten takaisin tavalliseen sekuntikellon :D Quizlet on kyllä tosi kätevä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.