27. syyskuuta 2018

Ai mitä lukion jälkeen? Lähden Uuteen-Seelantiin!

Photo by James Coleman on UnsplashOlen jo vuosia tiennyt, että lukion jälkeen en tahdo suoraan mennä seuraavaan kouluun. Ahkerien opiskeluvuosien jälkeen minulla on siis tällä hetkellä käynnissä välivuosi. En kuitenkaan tule viettämään koko vuotta Suomessa, vaan muutaman viikon päästä lähden reiluksi puoleksi vuodeksi maapallon toiselle puolelle.

Aiemmin ajattelin, että haluaisin lähteä au pairiksi. Se ajatus on kuitenkin pikkuhiljaa jäänyt, sillä mulla ei ole juuri minkäänlaista lastenhoitokokemusta, eikä myöskään mitään suurta innostusta hankkia sellaista. Jossain vaiheessa sain tietää, että lasten tilalle voi laittaa hevoset, ja sehän kuulostaa aivan täydelliseltä! ;D Lähdenkin siis GoXploren kautta working holidaylle uusiseelantilaiselle hevostilalle!

Photo by Art Markiv on Unsplash


Lyhyesti working holiday tarkoittaa työskentelyä ulkomailla. Yleisempi käytäntö taitaa olla, että henkilö hakee working holiday -viisumia tiettyyn maahan, matkustaa sinne, hakee paikan päällä töitä (yleensä ilmeisesti maatalous- tai asiakaspalvelutyötä) ja saa työstään palkkaa. Itse haluan kuitenkin osallistua Ranchstay-ohjelmaan, jolloin järjestö auttaa minua löytämään sopivan perheen Uudesta-Seelannista jo ennen kuin menen sinne. Perheessä olen tavallaan samanlaisessa asemassa kuin au pair, eli osa perhettä ja työstäni vastineeksi saan ruuan ja majoituksen perheen kodissa. Työt vain tapahtuvat tallilla tai muualla tilalla, vaikkakin työtehtäviin saattaa kuulua myös lasten vahtimista. Työaika on noin 6-8 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. En saa työstäni rahaa, eikä tämä varmastikaan ole taloudellisesti mitenkään fiksua, mutta kuulostaa silti hyvältä! :D

Tilalla olon jälkeen haluan vielä käyttää 2-3 viikkoa ihan omatoimiseen matkailuun Uudessa-Seelannissa. Tälle ajalle minulla ei vielä ole mitään suunnitelmia, mutta ehkä tässä ehtii vielä? En vielä edes yhtään tiedä, millaiseen perheeseen, millaiselle tilalle ja minne päin maata olen menossa, saati sitten tarkalleen kuinka kauan olen siellä... Lennoistani näen kuitenkin jo sen, että kotimatkalla menen vielä muutamaksi päiväksi Sydneyyn ja paluu Suomeen on toukokuun alussa.

Photo by jack levick on Unsplash
Miksi sitten haluan viettää välivuoteni juuri Uudessa-Seelannissa? No, tässä ainakin kahdeksan hyvää syytä:
 • Englanninkielinen maa. Yksi suurimmista syistäni lähteä ulkomaille on oppia puhumaan paremmin ja varmemmin englantia, sillä siitä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Olen mielestäni ihan hyvä ymmärtämään ja kirjoittamaan kyseistä kieltä, mutta puhuminen... 
 • Uskomattoman upea ja monipuolinen luonto. Uusi-Seelanti vaikuttaa olevan luontokuvaajan paratiisi!
 • Tietenkin lämpö, sillä vuodenajat ovat päinvastaiset kuin Suomessa. Loka-huhtikuussa keskilämpötila päivällä Aucklandin seudulla näyttäisi olevan 18-24 astetta, eli suomalaisittain kuulostaa aika täydelliseltä.
 • Se ylipäätään on yksi niistä harvoista maista, joissa tällainen Ranchstay hevostilalla on mahdollinen, ainakin GoExploren kautta toinen vaihtoehto olisi sitten ollut Australia.
 • Maan turvallinen luonto. Tämä on ainakin minulle ehdottomasti suurin plussa verrattuna Australiaan, sillä Uudessa-Seelannissa ei ole ollenkaan käärmeitä, ei suuria ja vaarallisia hämähäkkejä tai ylipäätään mitään hengenvaarallisia eläimiä tai hyönteisiä.
 • Mukavat ja rennot ihmiset. Tai no, en ole kokeillut vielä, mutta näin olen kuullut.
 • Mahdollisimman kaukana Suomesta :D
 • Hieman harvinaisempi kohde, jossa jokainen suomalainen ei ole käynyt. Mua hieman järkyttää, että moni ei tiedä juuri mitään kyseisestä maasta tai edes osaa sijoittaa sitä kartalle. Tosin tässä vuosien varrella olen kiinnittänyt huomiota siihen, ettei Uutta-Seelantia aina edes ole piirretyillä maailmankartoilla. Niin epäreilua!

Photo by Paula May on Unsplash


Lähtöön on tosiaan enää alle kolme viikkoa, mikä tuntuu lyhyeltä ajalta siihen nähden, missä vaiheessa valmistelut ovat ja ketä kaikkia ihmisiä haluaisin vielä ehtiä näkemään. Halusin lähtöni tarkoituksella vasta lokakuulle, sillä tiesin syyskuun olevan vielä täynnä tekemistä. Onneksi työt alkavat kuitenkin vähitellen hellittää ja matkan osalta suurimmat paperityötkin taitaa onneksi olla jo tehty. Pieni pakkauspaniikki alkaa jo kuitenkin olla läsnä. Musta tuntuu, että toinen laukku menee jo pelkästään kameratarvikkeille ja ratsastusvarusteille, ja koko muu elämä pitäsi muka tunkea yhteen laukkuun? :D

Olen kertonut välivuosisuunnitelmistani ihan ohimennen suunnilleen jokaiselle vastaantulijalle, joten ehkä nyt vihdoin oli aika avata asiaa hieman blogissakin. Toivon, että minulla on Uudessa-Seelannissa aikaa päivitellä myös blogia, joten toivottavasti pysytte mukana ja ehkä aihe innoittaa joukkoon uusiakin lukijoita? :)

Kotimatkalla vielä pikavisiitti Sydneyyn!
Photo by Holger Link on Unsplash


Kaikenlaisia linkkejä, vinkkejä ja kokemuksia liittyen working holidayhin, Uuteen-Seelantiin tai ylipäätään pidempiaikaiseen ulkomailla oleskeluun otetaan vastaan!

12 kommenttia:

 1. Kuullostaa mahtavalta. Oma parempi puolisko vietti talviloman yksin ajamalla moottoripyörällä eteläisen saaren ympäri ja tapaamalla työkavereita. Onhan se varmasti hieno kokemus pidempään olla niissä maisemissa ja tottakai kerätä loistavaa työkokemusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuokin vaikuttaa niin siistiltä!

   Niin no en tiedä, onko lannanluonnista sinänsä kovin suurta plussas cv:ssä, mutta toki ulkomailla työskentely ylipäätään on varmasti myös plussaa :D

   Poista
 2. Vitsi miten siistiä! Itsehän olen nimittäin aina halunnut käydä Uudessa-Seelannissa:'D. Jään seurailemaan, olen itsekin tällä hetkellä koti-Suomen ulkopuolella Itävallassa viettämässä vaihtovuotta.

  https://venlaslittlediary.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sinne ei ehkä ihan mennä muutamaksi päiväksi käymään, mutta toivottavasti sinäkin pääset vielä joskus! Täytyykin käydä kakatsomas blogiasi :)

   Poista
 3. Ei vitsi kun kuulostaa siistiltä! Toivottavasti onnistut päivittelemään ihan arkikuulumisiakin sieltä, tollanen working holiday hevosten kanssa kuulostaa ainakin mun korvaan nimittäin ihan uudelta jutulta. Ihanaa Uus-Seelanti-talvea, siitä tulee varmasti ihan parasta! Ja yks vinkki mulla on sulle etukäteen: pakkaa mukaan vaan ihan lempparit ja tärkeimmät, tuut kuitenkin ostamaan sieltä uusia juttuja (ainakin jos rahat riittää :D). Ei vitsi oon innoissani sun puolesta!

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet innoissasi, teen parhaani että ehtisin päivittelemään! :) Yritän tosiaan jättää joitain juttuja vasta Uudesta-Seelannista ostettavaksi, mutta ongelmana on vähän se, että saatan majoittua keskellä-ei-mitään, joten kaikki tarvittava kannattaisi heti olla mukana. Onneksi mulla on kuitenkin pari päivää Aucklandissa ennen farmia.:D

   Poista
 4. Sairaan siistiä! ♥ Uusi-Seelanti on ollut jo pitkään mulle sellainen unelmien matkustuskohde, sieltä kun löytyy niin uskomatonta luontoa ja kaikki Hobitti/Lotr paikat jotka olisivat mulle oikea dream come true kokemus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että täytyisi katsoa muutama leffa ennen lähtöä... :D

   Poista
 5. Hoo! Onnea valitsemallesi suunnalle ja varsinkin kun olet valinnut yhden parhaimmista maista siihen! Tai näin ainakin uusi-seelantilaiset kaverini väittävät mulle :D Ai kamala, nyt tuli itelle vaan yhä isompi "matkakuume" lähteä Uuteen Seelantiin.

  Toivottavasti sulla tulee olemaan aivan uskomaton vuosi siellä! Ei kannata ihan turhia kuitenkaan stressata noita viimestä kolmea viikkoa Suomessa, mutta suosittelen pyhittämään vähintään yhen viikon vaan kavereiden/perheen kanssa hengailuun!

  Mulle annettiin vinkiksi kun lähin au pairiksi Amerikkaan vuodeksi että kannattaa ottaa jotain suomalaisia herkkuja mukaan ie jos on jotain lempikarkkeja tjsp - täällä Amerikassa kun niitä ei ole. Enkä kyllä usko että Uudessa Seelannissakaan niitä suomalaisille tuttuja karkkeja on mitenkään mahottomasti. Ihan vaan jos tulee koti-ikävä tai vastaavaa niin voi lohduttautua niillä :D

  Aivan hurjan mukavaa reissua sulle vielä! <3

  /emilia
  www.emiliakaarina.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, pahoitteluni matkakuumeen nostattamisesta! :D

   Olen tosiaan parhaani yrittänyt, että tekisin lokakuun alussa mahdollisimman vähän töitä - vaikkakin suostuin juuri ottamaan viisi ylimääräistä työpäivää, hups. Kiitos kuitenkin vinkistä! Ja juu noita herkkuja täytyy kyllä yrittää änkeä mukaan, ja yrittää olla syömättä jo lentojen aikana. Aucklandissa tosin on yksi suomiruokia myyvä kauppa, toki hinnatkin ovat siellä vähintään kolminkertaiset.... :D

   Kiitos paljon! <3

   Poista
 6. Ihan mahtavaa! Uusi-Seelanti näyttää todella kauniilta ja upealta maalta. Huippua että pääset tuollaisiin maisemiin valokuvaamaan! <3 Hyvää reissua sinulle. Me jäädään tänne muiden lukijoiden kanssa odottelemaan pitkiä kuva- ja tekstipostauksia Uudesta-Seelannista! :D

  www.tiiajuutinen.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.