11. helmikuuta 2015

Canon EF 50mm f/1.4 USM arvosteluVihdoin sain aikaiseksi tehdä tämän postauksen. Nimittäin kotiutin joulun jälkeen ihanan uuden objektiivin, Canonin 50mm f/1.4 USM:n. Tätä ennenhän mulla on ollut vain kaksi muuta objektiivia (kitti ja 70-300mm f/4-5.6 IS USM), joten kovin paljon vertailun kohteita tähän arvosteluun mulla ei sinänsä ole. Nyt vähän päälle kuukauden yhteiselon jälkeen ajattelin kuitenkin tulla ostoksestani teillekin informoimaan ja kertomaan että todellakin suosittelen tätä kaikille! (Saiko tuota kertoa vielä tässä vaiheessa?)

Tämän arvostelun sanastoa ymmärtääksesi sinun muuten kannattaa ymmärtää mikä on aukko, jotain objektiivien ominaisuuksista ja vähän myös tarkentamisesta sekä syväterävyydestä.

Kaikki tämän postauksen kuvat, lukuunottamatta tietenkin itse objektiivista otettuja kuvia, on otettu kyseisellä linssillä. Tällä kertaa laitoin mukaan myös kuvissa käyttämäni asetukset, sitä kun on jonkin verran pyydettu ja tässä postauksessa ne voivat olla ihan hyödyllisiä ilmaisemaan objektiivin valovoimaisuutta. Olen kuitenkin kuvaillut tällä paljon enemmänkin, ja esimerkiksi kaikki tämäntämäntämän ja tämän postauksen kaikki kuvat on otettu tällä, en kuitenkaan halunnut laittaa tähän postaukseen samoja kuvia uudestaan.

1/100s, f/1.8, ISO-1600

Halusin valovoimaisen objektiivin, joka polttovälinsä puolesta sopisi vähän kaikenlaiseen kuvaukseen, mikäpä siihen oikeastaan olisi parempi kuin 50 millinen. Ensin epäröin paljon sitä, että tykkäänkö yhtään tuollaisesta kiinteäpolttovälisestä objektiivista, jolla ei siis pysty zoomailemaan. Valovoimaiset zoomit tosin maksavat sitten maltaita, joten polttovälin oli pakko olla kiinteä. Tuo 50mm onkin varmasti hyvä ensimmäiseksi kiinteäpolttoväliseksi, se on kuitenkin niin helppo ja monikäyttöinen.

1/80s, f/1.6, ISO-800

Moni varmasti ihmettelee, miksen ostanut lähes 300 euroa halvempaa Canonin 50mm f/1.8:a. Se varmasti olisikin minulle täysin riittävä noin ominaisuuksiensa puolesta. Valovoimassa nyt on ihan pieni ero, sillä 0.4 aukkoa paremmalla valovoimalla ei oikeastaan ollut vaikutusta. Suurin syy oli kaikki tarkennukseen liittyvät jutut; olin lukenut jonkin verran 1.8:n tarkennuksen hitaudesta, ajoittaisesta toimimattomuudesta ja kamalasta äänestä. Ja minähän arvostan hyvin toimivaa tarkennusta, muuten menee hermot! Onhan tässä plussana pari muutakin pientä juttua vähän paremmin kuin halvemmassa mallissa. Odotan omani olevan myös sitten pitkäikäisempi, Kärkkäiseltä luvattiin kolmen vuoden takuu, mutta uskon tuon kyllä kestävän hyvänä pidempäänkin! Toki Sigmaltakin löytyy vastaavanlainen objektiivi, jota myös mietin, mutta päädyin kuitenkin tähän. Noniin, ennustukset loppui tähän, voisin aloittaa sen varsinaisen arvostelun.

1/80s, f/1.8, ISO-1600
Objektiivi tarvitsee muutaman lisävarusteen. :D
Valovoimahan on oikein ihana. Silmäni muuttuivat sydämiksi, kun pystyin käsivaralta kuvaamaan sisällä hämärässä käyttäen ISO-arvoa 400! Suuri valovoima siis auttaa saamaan parempia kuvia vähän hämärämmissäkin olosuhteissa. Vaikka mikään objektiivi ei varmasti ole ihan tarkimmillaan sillä suurimmalla aukolla, niin ainakin minusta kuvat ovat sillä 1.4:lläkin todella hyviä.

Kun taas kuvataan suurella aukolla, tulee kuvaan tietenkin paljon tuota epäterävyyttä, "sumennusta", jota kutsutaan bokehiksi. Objektiivi tekeekin erittäin nättiä jälkeä tuon pehmennyksen kanssa. Tykkään! <3

1/80s, f/1.8, ISO-1600

En aluksi uskonut, että objektiivilla voisi olla kovin suurta merkitystä lopullisen kuvan väreihin. Kyllä se vain näyttää olevan mahdollista! Huomasin nimittäin heti tällä linssillä otettuissa kuvissa olevan enemmän kontrastia ja vahvemmat värit. Toki tähän varmasti vaikuttaa myös se, että kun tuolla objektiivilla pystyy käyttämään suurempaa aukkoa, eli sen takia myös pienempää ISO-arvoa, joka taas parantaa kuvan värejä.

1/100s, f/1.8, ISO-800
1/100s, f/1.8, ISO-800

Edes sen kiinteän polttovälin kanssa minulla ei ole ollut ongelmia. Tähän väliin voisin tietenkin mainita kamerani olevan kroppikennoinen, joka siis vaikuttaa polttoväliin. Kuten arvelinkin, niin tuo 50 millinen on vähän sellainen kaikkeen sopiva polttoväli. Ihmiset, ruoka, luonto, jopa jonkinlaiset maisemat sekä esineistä otetut kuvat onnistuu. Ehkä erityisesti jälkimmäisenä mainitun johdosta olen huomannut kyseisen linssin olevan varsin suosittu bloggaajien keskuudessa.

Selfiekin onnistuu vielä! ;)
1/100s, f/1.8, ISO-100

Ainoastaan mitään makroilua tällä ei pysty tekemään. Minulle objektiivin suurin miinus onkin melko pitkä lyhin tarkennusetäisyys, 45 senttiä. Joo joo, makrot ja kaikenmaailman lisäkkeet on olemassa erikseen, mutta haluan silti lähemmiksi! Vertailun vuoksi sanottakoon kittini lyhimmän tarkennusetäisyyden olevan 25 senttiä. Jos siis jotain saisin muuttaa ominaisuuksista, niin pienentäisin lyhintä tarkennusetäisyyttä. Havainnolistaakseni asiaa voisin sanoa, että tällä kroppikennoisella kameralla kuvaan saa pienimmillään mahtumaan 15 senttimetrin alueen. Tarkoitan siis näin:

Voisin myös kertoa hieman objektiivin fyysisestä laadusta. Siis siitä, miltä se tuntuu, näyttää ja vaikuttaa. Linssi on todella pienikokoinen, pienin omistamani, eli pitäisi mahtua hyvin mukaan. Painoakaan sillä ei ole yhtään liikaa, 290 grammaa, juuri sopivasti, ettei se tunnu hajoavalta muovirinkulalta, haha. Tarkennusrenkaan tuntuma on ihan hyvä, vaikka saisihan se hieman jämäkämpi olla. Objektiivin takana oleva liitäntä, eli bajonetti, on metallinen (eikä muovinen) ja tuntuu siltäkin osin todella luotettavalta ja laadukkaalta. Vaikka ensivaikutelma oli eri, liitäntä tuntui niin jäykältä, että hetken jo pelkäsin rikkovani kameran kokeillessani ensimmäistä kertaa pyöräyttää objektiivin kiinni. Tämä kamala jäykkyys kuitenkin katosi heti parin kokeilun jälkeen ja on nyt täydellinen.


Entäs se tarkennus? Toimii hyvin! USM -tarkennusmoottorin ansiosta tarkennus on erittäin hiljainen, eikä pidä ollenkaan mitään vikinää. Tarkennus toimii myös nopeasti ja luotettavasti. Tietenkin tarkennus vähän hakee paikkaansa hämärässä, mutta haluaisinpa nähdä objektiivin jolla tätä ei tapahdu (ja vielä alle 500€:n hinnalla).

Kokonaisuudessaan siis erittäin laadukas ja monikäyttöinen objektiivi, jota voin kyllä suositella kaikille suurta valovoimaa kaipaaville. Minulla tulee ainakin olemaan kovassa käytössä!

1/100s, f/1.6, ISO-1600

Omistaako kukaan teistä kyseistä objektiivia? Vai saiko arvosteluni mahdollisesti haaveilemaan tästä?

12 kommenttia:

 1. Mulla on käytössä Nikonin 35mm f/1.8 DX G, ja vaikken näistä nyt mitään ymmärrä, niin mun mielestä tääkin on jo niin paljon parempi kuin perus kitti, niin voin kuvitella kuinka hyvä tuo on! Kuvat ainakin näyttää todella hyviltä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinunkin objektiivisi kuulostaa oikein kivalta. Musta melkein tuntuu, että kaikki erikseen myynnissä olevat objektiivit on parempia kuin ne kameran mukana tulevat kitit... :D

   Poista
 2. Mä oon omistanu ton objektiivin varmaan viimeiset öö 5-6 vuotta? Just eilen otin blogiin kuvat sillä ja tänään kans, mutten vielä ole ehtinyt postaamaan. Todella monikäyttöinen objektiivi, vaikka välillä vähän ärsyttää ulkona, jos pitäisi juuri saada kuvata joku hieno auringonlasku (maisema vaatii laajuutta usein) ja sitten taas, jos pitäisi päästä makromaisen lähelle.

  Justiin tänään mietin autoa ajaessa, että saisiko sitä loittorenkailla tuon kanssa tarvittavaa makroa? Onko tietoa miten ne käyttäysivät? Ja toisaalta mietin millä saisi zoomiobjektiiviin laajuutta, kun ajelin tänään Veritaksen ohi ja mietin jo tulevaa futiskuvauskautta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mieltä! Mutta eihän sitä kaikkea voi saada. :(

   Mulla ei noista loittorenkaista ja makrolisäkkeistä ole oikeastaan mitään tietoa tai kokemusta, joten niistä kannattaa kysyä joltain toiselta. Käsittääkseni loittorengas kuitenkin vaikuttaa yleensä hieman heikentäen valovoimaa (tosin se ei ehkä ole heti niin vakavaa tuon valovoiman kanssa) ja ehkä vaikeuttaen tarkennusta. Mutta joo, makroa sillä pitäisi saada! Pitäisi varmaan harkita, kun ei niiden hinnatkaan ole joskus kuin parista kympistä ylöspäin. ;)

   Zoomiobjektiiviin laajuutta? Tuollaisesta en kyllä ole kuullut, onkohan moinen mahdollista? Vai mitä tarkoitit? :D

   Poista
  2. No esim. mun 70-200 mm on vähän vaikea saada kokonaista futiskatsomoa kuvaan kentän reunalta. Tarttis olla toinen kamera ja laajakulmainen objektiivi sitä varten mukana aina, mutta enhän mää ny montaa runkoa omista ku yhen vaan..

   Poista
  3. Aa, totta. No mutta itse vaan hankkisin sen laajakulmaisen objektiivin samaan runkoon. Silläkin uhalla että jotkut tärkeät sekunnit saattavat mennä ohitse... :D

   Poista
 3. Minulla on juuri nyt testauksessa ihan sama kakkula =D. Oli mukavaa lukea jo etukäteen, millaiseksi sinä koit sen. Hyvältä kuullostaa =).

  VastaaPoista
 4. Olipas avartava postaus! Itse en moista omista, mutta haaveissa on kyllä joku tuontyylinen putki ollut jo hyvän aikaa :) Jos osto tulee ajankohtaiseksi, niin tässä on ainakin yksi kaiken kattava arvostelu vertailukohteeksi, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tästä oli (ainakin mahdollisesti) hyötyä! :)

   Poista
 5. Voih, mä oon jo yli vuoden tästä haaveillut, mutta pihi kun olen, ei ole tullut ostettua, kun siskolta löytyy kuitenkin 50mm 1.8 ja tällä hetkellä hieman erilaista objektiivia tähtäimessä :----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta eihän sitä varmaan sitten kannata heti ostaa melkein samanlaista, jos kerta siskolta voi lainata. Ehkä sitten myöhemmin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.