12. maaliskuuta 2015

Valkotasapaino

En ole vielä selittänyt yhtä pientä, mutta merkityksellistä käsitettä liittyen valokuvaukseen - valkotasapainoa. Eipä tästä kovin pitkää postausta saa, mutta kyllä tämä oman postauksensa ansaitsee!

Lyhyesti valkotasapaino määrittää kuvan sävyt. Valkoisen tulee näyttää valkoiselta, ja muidenkin värien oikeilta. Eri valonlähteistä tuleva valo on erisävyistä, vaikkei tätä ihmissilmä huomaakaan. Kameran automaattiasetus yleensä osaa aika hyvin valita oikean valkotasapainon, mutta joskus voi joutua korjaamaan kameran tekemiä asetuksia tai voi ihan muuten vaan haluta leikkiä valkotasapainon kanssa.


Kamerassa valkotasapainoille olevat painikkeet ovat melko loogisia ja helppotajuisia, löytyy auringonvalo, pilvinen, hehkulamppu, salama... Onneksi näin, eikä niitä ilmoiteta esimerkiksi kelvineissä. Ja nämähän tosiaan merkitään ihan noilla kuvakkeilla, on varmaan aika samanlaiset kaikissa kameroissa.

IMG_9930_edited

Pitää kuitenkin osata tunnistaa, milloin väärän näköiset värit johtuvat valotuksesta ja milloin valkotasapainosta. Tässä molemmat kuvat on otettu asetuksella pilvinen, mutta vasemmanpuoleinen on alivalottunut ja siksi sinertävä. Toisessa kuvassa ISO-arvoa on nostettu ja siten lisätty valoa.
Valkotasapainoa ei tosin aina tarvitse ottaa kamalan vakavasti kuvaushetkellä, sitä on nimittäin helppo korjata jälkikäteen kuvankäsittelyssä. Kuvaa voi käsitellä vielä enemmän ja huomaamattomammin, jos kuvaa RAW-muodossa. Mutta ihan kaikista kuvankäsittelyohjelmista varmasti löytyy helpot säädöt vaikka värilämpötilan säätämiseen.

Aina valkotasapainon ei välttämättä tarvitse olla ihan se oikea, vaan luova käyttö on sallittua. Esimerkiksi auringonlaskun voi saada lämpimämmäksi käyttämällä pilvistä tai varjoa, tai sitten voi kokeilla tehdä auringonlaskusta vaikka sinisen! Tai... Kyllä te älysitte.

Jos teillä on jotain valokuvaukseen liittyviä aiheita, joista haluaisitte lukea, niin toiveita otetaan vastaan!

8 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, kiitos vinkeistä :)

  VastaaPoista
 2. Olisi tosi kiva, jos tekisit postauksen,että miten muokkaat kuvasi ennen blogiin julkaisua? :)
  ja voitko kirjoittaa kommenttiin mulle että millä ohjelmalla muokkaat kuvasi?
  ja tosi kiva postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tällaista olen tosiaan miettinyt, ehkä se tulee nyt hieman nopeammin! ;) Muokkaan kuvani tällä hetkellä ihan Adobe Photoshop Express ja Fotor nimisillä ohjelmilla, molemmat ovat täysin ilmaisia ja löytyvät ainakin tuolta Windows 8:n omasta sovelluskaupasta tai mikä nyt onkaan.
   Kiitos! :)

   Poista
 3. Kivat, selkeät kuvat! Kuvien aiheet ei oo kovin omalaatuisia, vaan enemmänkin panostat tekniikkaan, joka on mun mielestä vähän tylsää.

  T. remains of today

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   No, omasta mielestäni taas en niin paljon panosta tekniikkaan kuin ehkä voisinkin, mutta tämä varmasti on ihan mielipidekysymys. Tai sitten mä vaan olen niin tylsä... :D Parhaani kuitenkin yritän!

   Poista
 4. Mulle tää oli tosi avartava postaus, sillä toi järkkäri on mulla ollut vasta puolisen vuotta ja tosiaan osaan vain painaa sitä ota kuva nappia, haha!! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli hyötyä! Ja hei, siitä vaan sitten pikkuhiljaa opettelemaan lisää, suosittelen lukemaan muutkin vinkkipostaukset ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.