2. huhtikuuta 2015

Aprillia, aprilia - asiaa kuvan manipuloinnista

Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! Ei, en ole värjännyt hiuksiani, en ole laihduttanut, en ole edes laittanut huulipunaa, mun iho ei ole noin tasainen tai hampaat noin valkoiset. Mikään edellisessä postauksessa ei ollut totta. Paitsi että kuvat ovat Ainon ottamia, mun kulmakarvat voisi oikeasti kaivata jotain tummennusta ja etten ole ikinä värjännyt hiuksiani. Mutta muuten se oli kaikki huijausta. Ei ehkä paras mahdollinen pila, mutta se sopi hyvin pohjustamaan tämän päivän aihetta, sillä haluan kirjoittaa hieman kuvan manipuloimisesta.

Monet puhuvat kuvan manipuloinnista photoshoppauksena. Itse en kuitenkaan halua käyttää tuota ilmaisua, sillä niitä samoja juttuja pystyy tekemään muillakin ohjelmilla kuin Photoshopilla. Omat kuvani tein netistä löytyvillä ilmaisilla ohjelmilla.

Mikä sitten on kuvan manipulointia? Itse ainakin käsitän kuvan käsittelyn, muokkauksen ja manipuloinnin täysin eri asioina. Jonkun mielestä kaikenlainen värien ja kontrastin säätö saattaa olla kuvan manipulointia. Wikipedia määrittelee asian näin: "Kuvamanipulaatio on valokuvan muokkaamista, joko tietokoneella tai muulla laitteella niin että kuvan sisältö ei vastaa kuvanottohetkellä vallinneita todellisia olosuhteita." Kuvaan lisätään tai otetaan pois jotain niin, että kuva valehtelee. Minusta tämä on aika hyvä määritelmä.
Hiustenvärjäys, vatsan, reisien ja pohkeiden kavennus, pieni takaliston ja rintojen suurennus, huulipuna, hampaiden valkaisu, ihon pehmennys, silmien kirkastus ja mitä vielä?
Manipulointia voidaan käyttää moneen tarkoitukseen, joista ehkä huolestuttavin ja eniten esillä ollut aihe on kuvaa manipuloimalla vaikka se mallien tekeminen laihemmiksi ja ehostaminen muutenkin täydellisiksi. Tämä varmasti monelle tuleekin ensimmäisenä mieleen. Lisäksi manipulaatiota voi käyttää muunlaisissakin kuvissa vaikkapa luonto- tai uutiskuvissa lisäämään kuvan kiinnostavuutta. Mielestäni nämä kaikki ovat väärin ja epähyväksyttäviä. Suurimassa osassa valokuvauskilpailuja kuvan manipulointi onkin tietysti kielletty. Toisaalta kuitenkin ymmärrän esimerkiksi urheilukuvista aitojen poistamista ja muuta vastaavaa, kunhan kuvaaja ei siitä suuremmin hyödy. Tähänkään on vähän vaikea vetää mitään selkeää rajaa.

Ei kuitenkaan unohdeta, että kuvia manipuloimalla voi myös tehdä oikeasti upeita taideteoksia. Mutta jotta kuvan manipuloiminen tähänkään tarkoitukseen on hyväksyttävää, täytyy kuvan sitten olla oikeasti niin epärealistisen näköinen ettei sitä tyhmäkään voi luulla aidoksi tai ainakin kuvaajan tulee kertoa kuvan olevan manipuloitu.


Kuva on Juuson blogista. Esimerkiksi tästä postauksesta löytyy hienoja kuvamanipulaatioita ja lisäksi laittamalla hiiren kuvan päälle näkee vielä sen alkuperäisen kuvan. Käykää ihmettelemässä! (Lupa kuvan lainaamiseen kysytty.)

Mennään takaisin siihen kauneusalalla tapahtuvaan manipulointiin. Viime aikoina on onneksi alettu yhä laajemmin ymmärtää kuvamanipulaation olemassa olo ja esimerkiksi monet yritykset ovat julistaneet lopettavansa kuvien manipuloinnin. Hieno juttu! Tietenkin mallit ovat usein laihoja jo ihan todellisuudessa, mutta tämänkin ihanteen olen havainnut olevan pikkuhiljaa muuttumassa enemmän normaalipainoiseen suuntaan. On kuitenkin aivan järkyttävää ajatella, kuinka paljon joka puolella olevat manipuloidut kuvat vääristävät kauneusihanteita, huonontavat varsinkin nuorten itsetuntoa sekä aiheuttavat jopa syömishäiriöitä ja mielenterveysongelmia. Lähdetään tavoittelemaan vartaloa, jota ei edes ole olemassa.

Finnien ja muiden pienten näppylöiden piilottaminen tarvitsee oman kappaleensa. Kuinka moni myöntää joskus retusoineensa pienen näppylän pois? Minä ainakin. En tosin ole tehnyt tätä pitkään aikaan, sillä ihoni on melko hyvässä kunnossa, mitään täällä blogissakaan olevaa kuvaa (tietenkin sitä edellistä postausta lukuun ottamatta) en ole noin muokannut. Mutta hei, kuinka ärsyttävä se punaisena hehkuva näppylä voikaan olla muuten hyvässä kuvassa! Sitä paitsi finnit ovat sellaisia, että ne eivät ole naamassa koko aikaa, vaan sattuvat ilmestymään ja katoamaan aina pahimpaan mahdolliseen aikaan. Jos se ilmestyminen sattuu kuvaushetkeen, on mielestäni ihan ymmärrettävää haluta se pois kuvasta. Tästä tulikin mieleen, että olen kuullut ihan tuttavapiirissänikin, kuinka esimerkiksi koulukuvaajaa on pyydetty käsittelemään musta silmä tai jättimäinen finni pois tärkeästä kuvasta. Ihan ymmärretävää tässä asiassa turvautua manipulaatioon, sillä monikaan ei välttämättä haluaisi seinälleen tuollaista kuvaa. Näissä tilanteissa todellisesta kuvasta ei tehdäkään epätodellista, vaan epätodellisesta todellinen (eihän mennyt liian vaikeaksi?).


Mitä saisi olla?
Tämä kuvien muokkaus vaan ei enää edes ole pelkästään vaateketjujen ja lehtien juttu. Monet julkkikset ovat jääneet kiinni kuvan manipuloinnista. Mutta tämäkään ei riitä, vaan asiaan hieman tutustumalla minulle selvisi, että myös monet tavikset manipuloivat kuviaan ennen nettiin lataamista. Se on nimittäin yllättävän helppoa ja yksinkertaista, minäkin onnistuin siinä mielestäni yllättävän hyvin. Ne työkalut eivät siis ole pelkästään kalliiden ohjelmistojen takana, itse tein kuvani iPiccy ja PicMonkey nimisillä sovelluksilla, jotka siis molemmat toimivat ilmaiseksi netissä. Eikä näitä ominaisuuksia ole edes mitenkään piilotettu, sieltä voit ihan valita mitä haluat ja jutun tekeminen vie aikaa parista sekunnista pariin minuuttiin. Ei, en todellakaan kerro tätä siksi että kannustaisin menemään sinne manipuloimaan kuvianne, ei! Haluan vain kertoa, kuinka helposti nuo kaikki ovat saatavilla. Mihin me tarvitsemme noita ominaisuuksia (aprillipilojen tekemisen lisäksi)? Sieltä ne löytyy muiden työkalujen vierestä, aivan kuin olisivat ihan normaaleja kuvankäsittelytapoja, joita kaikki käyttävät. Okei, olihan se hauskaa muokata itsestään ihan eri näköinen, mutta enpä usko että ne siellä tuollaisen huvin vuoksi ovat. Miksi?


Älkää uskoko kaikkea näkemäänne - ainakaan kuvissa!

8 kommenttia:

 1. Ei vitsi!! :-D Mä tuijotin niitä kuvia vaikka kuinka kauan, zoomasin ja yritin saada selvää, että onko kuvaa muokattu :-D Mutta silti menin halpaan.. Huhhuh! :-D Itse kun en muokkaa muuten, kuin vähän väriä ja kontrastia, niin ei tajua kuinka paljon muokkauksella voi saada aikaan. Mutta tosi hyvä postaus, pisti kyllä miettimään, minkä takia nuo nappulat on olemassa. Toki siinä vastataan vain kysyntään, sillä nykyaikana niin moni haluaa näyttää jotenkin erilaiselta ja nämä kuvanmuokkausohjelmat vain mahdollistavat sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! :D
   En minäkään yleensä mitään mitään ihmeellisyyksiä tee, mutta joskus nuo nappulat pistivät silmääni ja sain ajatuksen tähän postaukseen. Ja varmasti juurikin noin, vaikka se niin surulliselta kuulostaakin. Kiitos, hyvä että pisti miettimään! :)

   Poista
 2. Onhan sulla lupa käyttää tuota Juuson kuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietenkin, kysyin häneltä sähköpostilla :)

   Poista
 3. Ei luoja menin ihan täydestä tohon XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva että olen ainakin muutaman uhrin saanut! :D

   Poista
 4. haha hienosti muokattuja! Meni täydestä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa minustakin onnistuin pelottavan hyvin, kun miettiii että tein ensimmäistä kertaa enkä edes erityisen paljon käyttänyt aikaa. Tarkoitan vaan, kuinka helppoa se on muillekin, eikä kukaan huomaa mitään...

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.