14. huhtikuuta 2015

Lehtijuttu


Pari viikkoa sitten Orimattilan Sanomista lähetettiin haastattelupyyntö mulle. Tämä tuli itselleni hieman yllätyksenä ja piti kyllä hetki miettiä suostunko, mutta onneksi suostuin! Oli ihan mielenkiintoista päästä lehteen asti kertomaan omasta harrastuksesta. Juttu oli siis tämän päivän lehdessä, kuten joku teistä saattoi huomatakin. Sain luvan laittaa jutun luettavaksi myös tänne, sillä ehkäpä sieltä löytyy teille lukijoillekin jotain uutta tietoa!

Teksti ja kaksi viimeistä kuvaa © Outi Sirviö

Paras valo löytyy auringonlaskusta

Ensimmäisen kameransa 4–5 -vuotiaana saanut Lea Björn on tuskin malttanut laskea kameraa käsistään sen jälkeen. Ensimmäinen kamera oli niin perinteinen filmikamera, mutta tällä hetkellä Jokivarren koulun yhdeksättä luokkaa käyvä Lea kuvaa puolitoista vuotta sitten 14-vuotissyntymäpäivälahjaksi saadulla järjestelmäkameralla.
– Ensimmäiset kuvat olivat lähinnä kuvia leluistani ja lemmikeistä. Näitä kuvia ei taida olla enää tallessa missään, hän harmittelee.
Lea kertoo, ettei ole koskaan käynyt valokuvauskursseja tai -kerhoissa.
– Muutama kuukausi järjestelmäkameran saamisen jälkeen kuvasin jo lähes pelkästään täysmanuaalilla. Vinkkejä valokuvaamiseen etsin erilaisista valokuvauskirjoista sekä netin valokuvausblogeista.
Lea kuvaa kaikkea mahdollista, niin luontoa, ihmisiä kuin eläimiäkin.
– Minusta on todella hienoa, jos saan jonkun asian näyttämään kuvissa paremmalta kuin luonnossa, hän naurahtaa.
Lean kamera on Canonin EOS 1100D ja käytössä hänellä on kolme eri objektiivia, jotka ovat tarkoitettu muun muassa yleis-, kauko- sekä muotokuvaukseen.
Valokuvaharrastus on kallis harrastus, sillä erityisesti erilaiset objektiivit maksavat paljon.
– Olen onneksi saanut avustusta vanhemmiltani ja sukulaisilta, Lea iloitsee.

Blogin kautta vinkkejä ja palautetta


Lea perusti viime syksynä oman valokuvausaiheisen blogin.
– Ajattelin, että ei kukaan kuviani näe kovalevyltä. Halusin saada kuvia esille ja halusin jakaa tietojani valokuvaamista muillekin.
Blogi perustuukin lähinnä Lean ottamiin valokuviin, kokeiluihin sekä vinkkeihin lukijoille.
– Olen saanut muutamia valokuvaukseen liittyviä kysymyksiäkin, joihin olen pyrkinyt löytämään vastaukset.
Blogin kautta Lea on saanut paljon positiivista palautetta ottamistaan kuvista. Kritiikkiäkin Lea ottaa vastaan, vaikkei sitä kovin paljoa ole vielä tullutkaan.
– Jokainen näkee kuvat omalla tavallaan, hän toteaa.


Vain pientä kuvankäsittelyä


Lea tekee mielellään erilaisia kokeiluja kamerallaan, blogista löytyy muun muassa kuvasarja vesipisaroista.
– Kuvaan aika ex-tempore -juttuja. Ideoita käyn välillä hakemassa muista kuvausblogeista ja joskus itselle tulee mieleen jotain kivoja juttuja, joita haluan kokeilla.
Kuvista hän lataa vain osan blogiin, sillä kuvia tulee usein otettua kerrallaan useita satoja.
– Käsittelen kuvia jälkikäteen melko vähän, lähinnä muokkaan kontrasteja ja väriä. Kuvankäsittelyä tekisi mieli kyllä opetella enemmän, hän pohtii.
Lea odottelee kovasti jo kesää ja aurinkoisia hetkiä, jolloin kuvaamiselle on tiedossa otollinen valo.
– Pidän eniten auringonlaskun valosta, se on mielestäni yksi parhaimmista. Ihan sama mitä silloin kuvaa, kun valo on sopiva, hän kertoo.
Lea ei suunnittele etukäteen kuvaushetkiä, vaan antaa mennä fiiliksen mukaan.

Kuvatessa kannattaa kokeilla rohkeasti


Peruskoulun viimeistä luokkaa käyvälle Lealle valokuvaukseen liittyvä ammatti ei ole kuitenkaan tulevaisuuden suunnitelmissa.
– Hain opiskelemaan viestintälinjalle lukioon. Haluan pitää valokuvaamisen kivana harrastuksena muun ohella.
Valokuvaamisen lisäksi Lea käy muun muassa ratsastamassa.
Valokuvaamisesta kiinnostuneille nuorille Lea antaa vinkiksi sen, että kannattaa kuvata paljon.
– Kokeile rohkeasti ja ota paljon kuvia, koska se ei maksa nykyään mitään, naurahtaa filmikameralla harrastuksensa aloittanut Lea.

Oletteko te joskus päässeet (tai joutuneet, hah) lehteen?

8 kommenttia:

 1. Aika hieno juttu hei! Kannatti suostua :) Minkä takia sua haastateltiin, ihan muuten vaan? Vai blogin takia? :D

  Itse kun kävin suorittamassa sitä rippikoulun jumalanpalveluspassia (joskus vuonna peruna), niin "päästiin" äitin kanssa haastateltaviksi siinä. Käytiin eräässä kirkossa, jossa oli juuri saatu valmiiksi kunnostustyöt ja osuttiin ekaan jumalanpalvelukseen siinä uudistetussa kirkossa, niin heti joku nainen iski kameransa ja vihkonsa kanssa kimppuun :D Ai että kun sai netistä kattoa sen haastiksen, eniten hävettää se kamala kuva joka siihen oli valittu :DD Toivottavasti kukaan ei enää pahemmin eksy siihen vanhaan uutiseen missään.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Periaatteessa blogin kautta toimittaja minut löysi, mutta muutenhan tuo nyt keskittyi muuten vaan valokuvaukseen, niin en sitten tiedä.

   Haha, pitäisikö nyt googlettaa juttu? Ehken kuitenkaan :D

   Poista
 2. Vähän siisti juttu! :-D Mä en ainakaan muista koskaan olleeni lehdessä, ainakaan tällaisen haastattelun muodossa. Mutta varmasti tosi kiva kokemus! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se ihan jännä kokemus, kun minuakaan ei tosiaan ole aiemmin haastateltu lehteen kuin kerran aikaisemmin ja sekin oli tänä keväänä. :D

   Poista
 3. On kyllä todella hienoa,että blogistasi on tehty juttu lehteen! Aivan käsittämätöntä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, vaikka eihän tuo tosiaankaan mikään iso lehti ole... :)

   Poista
 4. Minä oon ollut pariin otteeseen lehdissä :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.