11. marraskuuta 2015

10 vinkkiä parempiin kuviin ihmisistä

Vinkkejä ihmisten kuvaamiseen-2

Kuinka moni on joskus kuvannut ihmisiä? Eiköhän meistä jokainen ole, aika montakin kertaa. Vaikka ihmisten kuvaaminen ehkä onkin yleisin kuvaamisen laji, ja uskoisin sen työllistävän eniten myös ammattikuvaajia, ei hyvien kuvien saaminen ihmisistä todellakaan ole mitenkään helppoa. En itsekään väitä olevani mitenkään hyvä siinä, mutta ajattelin uskaltaa jakaa nämä kymmenen perusvinkkiä, jotka mielestäni eniten vaikuttavat lopputulokseen. Tässäkin täytyy toki taas muistaa, että nämä "säännöt" ovat vain suuntaa antavia, ja joskus niitä voi ja ehkä kannattaakin harkistusti rikkoa.

1. Pitkä polttoväli

Sopivaksi polttoväliksi muotokuville sanotaan yleensä 70-100mm. Pidempi polttoväli nimittäin ei aiheuta niin paljon vääristymiä kasvoissa (=paremman näköistä), auttaa lyhyemmän syväterävyyden saamisessa (katso seuraava kohta) sekä antaa varsinkin kuvattavalle enemmän tilaa hengittää, kun ei tarvitse olla ihan nenät vastakkain. Se kameran mukana tulevakin objektiivi kannattaa siis kääntää ihan sinne zoomin loppupäähän.

polttoväli
Vasemmalla polttoväli on 16, oikealla 100. Asetukset ovat täysin samat. Aika suuri ero, vai mitä? :D

2. Suuri aukko

Suuri aukko tarkoittaa lyhyttä syväterävyyttä, eli sen avulla ihminen saadaan kivasti erottumaan taustasta ja vähän rumemmankin taustan voi saada vaan sumentamalla nätiksi. Suuren aukon etu kivan taustan lisäksi on se, että silloin pystyy käyttämään lyhyempiä suljinaikoja ja pienempiä ISO-arvoja, mikä tietenkin on aina hyvä juttu. Ei kuitenkaan välttämättä ole aina kannattavaa käyttää ihan sitä objektiivin pienintä aukkoa, sillä hiemankin väärään paikkaan osuva tarkennus saattaa silloin pilata kuvan helposti, tai syväterävyys ei yksinkertaisesti vaan riitä saamaan esimerkiksi koko kasvoja teräväksi (mikäli se on tarkoitus). Tämäkin tietysti yleistäen, sillä voihan siellä taustalla olla joku älyttömän hieno maisema tai muuta vastaavaa...

aukko
Vasemmanpuoleisessa kuvassa aukko on 2.8, oikeanpuoleisessa 11.

3. Tasainen valo kasvoille

Laikukas valo, suoraan naamaan häikäisevä aurinko tai kovia varjoja tekevä valo ei vaan näytä yhtään hyvältä, vaan valon tulisi olla pehmeää ja tasaista. Helpoiten tasaisen valon saaminen ulkona onnistuu kuvaamalla hieman pilvisenä päivänä, varjossa tai auringonlaskun aikaan vastavaloon (jolloin tosin jotkut kohdat hiuksista saattavat ylivalottua, mutta mun mielestä se näyttää usein ihan kivalle).

4. Kokovartalokuvia ottaessa kyykisty

Naamakuvat kannattaa ottaa naaman korkeudelta tai vähän ylempää, mutta silloin kun kuvassa näkyy koko kroppa, näyttää se paljon paremmalta ja pidemmältä vyötärön korkeudelta kuvatessa.

kyykky


5. Tonne päin

Ne käänny vähän oikealle tai kato tonne vasemmalle -tyyliset ohjeistukset kameran takaa kannattaa unohtaa heti. Ei siitä vaan voi tulla mitään, kun aletaan miettimään kenestä katsoen minnekin päin. Suosittelen 100x enemmän tänne tai tonne -ohjaamista viittoman kera. Paljon yksinkertaisempaa.

6. Älä käytä kameran sisäistä salamaa

Se näyttää luonnottomalta ja sattuu silmiin. Jos siis kuvaat vielä automaatilla, kannattaa ainakin kytkeä se salama pois päältä. Jos on liian hämärää ilman, etsi valoisampi paikka, keksi joku hieno viritelmä valon lisäämiseen tai lisää valoisuutta jälkikäteen, mutta älä käytä sisäistä salamaa. Se vaan näyttää kamalalle. Tai okei, myönnetään; joskus sisäinen salama voi toimia ihmisiä kuvatessa ihan hienona tehosteena, mutta ei se kyllä mitenkään normaalilta voi näyttää. Erilliset salamalaitteet tai muiden salaman lisävarusteiden kanssa tietenkin asia erikseen.

salama


7. Paino toiselle jalalle

Tämä mallityylinen poseeraus on varmasti tullut kaikille vastaan, sillä se vaan toimii. Kannattaa siis pyytää mallia seisomaan enemmän toisella jalalla, ehkä laittaa myös toinen jalka ihan kunnolla taakse. Ai miksi? Koska se nyt vaan sekä näyttää että tuntuu luonnollisemmalta. Kannattaa myös kääntää vartaloa vähän sivuttain.

jalka


8. Sijoita silmät kuvan ylimpään kolmannekseen

Jos kuvan kohteena on ihminen, miksi ihmeessä se itse ihminen loppuu jo puoleen väliin kuvaa? Kuvasta tulee paljon parempi, kun kuvattavan silmät sijoittaa kuvan ylimpään kolmannekseen. Mutta onneksi pienet ylimääräiset siivut kuvan ylälaidasta on helppo rajata pois vielä jälkikäteen! Toki paljon tilaa pään yläpuolella voi joskus toimia todella hyvin.

kolmasosa


9. Ei ole pakko katsoa kameraan

Miten tämä onkin iskoistettu niin kovasti meidän aivoihimme; kuvissa täytyy katsoa suoraan kameraan. No eihän se mikään pakko ole! Jossain kuvissa voi näyttää hyvältä ja luonnolliselta, kun kuvattava katsookin vähän sivuun kamerasta.

Tällaisia kuvia ottaessa kannattaa kuitenkin varoa "haamusilmiä", eli sitä, että silmistä näkyy liian paljon valkoista kuvattavan katsoessa liian paljon sivuun.

10. Älä rajaa nivelten kohdalta

Jos kuva katkeaa joidenkin nivelten (polvien, kyynerpäiden...) kohdalta, näyttää se todella helposti aika oudolta. Kannattaa siis kiinnittää tähänkin vähän huomioita!

rajaus

Saitteko te tästä jotain uutta seuraaviin kuvauksiin? Entä olisiko mahdollisesti osa kakkoselle kannattajia?

32 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, monelle joka aloittelee vasta henkilökuvausta:) hienoa Lea !

  VastaaPoista
 2. Loistava postaus. :) Kyllä se vaan iskostuu kalloon paremmin, kun näyttää konkreettisesti sen eron..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Ja niinpä, itsekin sen todellakin olen huomannut, joten siksi haluankin näihin esimerkkikuviin vähän panostaa!

   Poista
 3. Tosi makee postaus! Ja todella hyvät esimerkit kuvina :)

  VastaaPoista
 4. Vinkki 11 älä pilaa kuvia liialla kontrastilla. Tekee näissäkin kuvissa kasvoista epäedustavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moniin kuviin ei edes kovin paljon ole kontrastia lisätty, vaan nuo selvästi kirkkaammat alueet johtuvat pitkälti tuosta erittäin pilvisestä säästä. Mutta eiköhän nämä ole vähän makuasioita, mun mielestä kuvat näyttävät kivalta näin :)

   Poista
 5. Jee, olipa paljon hyödyllisiä vinkkejä! :-) Tee ihmeessä lisää näitä, niin ehkä mäkin opin vielä joskus kuvaamaan, hahah :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että vinkit tulivat tarpeeseen, täytyy varmaan kyllä jossain vaiheessa kirjoittaa lisää tästäkin aiheesta! Ja hyvinhän sä jo kuvaat! :D

   Poista
 6. Siun blogista saa aina paljon valokuvausvinkkejä ja se on kivaa :) harrastan itsekin valokuvausta ja olen lukenut aiheesta joitakin opuksia - kun kaiken vaan muistaisi käytännössäkin!

  Jos haluat, miun ottamia kuvia näet http://eemmaot.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos paljon! Ja kävin katsomassa sunkin blogia! :)

   Poista
 7. Olipa tämä hyvä postaus! Itse en juurikaan ole henkilökuvia kuvaillut, mutta näiden vinkkien myötä on kyllä pakko kokeilla! :)
  http://nerpuu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva että sait tästä inspiraatiota! :)

   Poista
 8. Huh, olipas informatiivinen ja erityisen antoisa postaus! Kiitos näin yksityiskohtaisesta ja ennen kaikkea hyödyllisestä kirjoituksesta - tässä oli paljon sellaista, mitä en ole itse tullut kuvaustilanteessa ajatelleeksikaan!

  www.kuvatarina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Todella hyviä vinkkejä! Sun blogia täytyykin jäädä seuraamaan. Eritoten kun vinkit tulevat sopivissa annoksissa :) itsellä onneksi kamera vie pitkälle ja lightroom auttaa, mutta syväterävyyden kanssa on vielä opettelemista ja paljon.

  VastaaPoista
 10. hei vitsi tää oli kyl hyödyllinen postaus :D! Mä oon ihan uuno mitä tulee kuvaamiseen joten tästä oli mulle paljon apua :)!

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus ja huomaa että oot tähän oikeesti panostanu, esimerkki kuvat oli tosi hyvä lisä! :-)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus, vaikka kuvausvinkkisi ovat suurimmaksii osaksi makuasioita. Kohdassa 9. vasemmanpuoleinen kuva on mielestäni taiteellisempi, joten minusta ei tarvitse ottaa ainoastaan kuvia joissa ihminen näkyy lähes kokonaan. Nämä vinkit sopivat mainiosti vaikkapa "perus facebook-profiilikuvan" otossa, mutta jos haluaa ottaa taiteellisia ja persoonallisia kuvia, niin mitkään "ohjeet" ei rajoita kuvien sommittelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään, kuten kirjoitinkin heti postauksen alussa: "Tässäkin täytyy toki taas muistaa, että nämä "säännöt" ovat vain suuntaa antavia, ja joskus niitä voi ja ehkä kannattaakin harkistusti rikkoa."

   Poista
 13. Mäkin oon tässä just harkinnut järkkärin ostamista ja jos se nyt tulee ostettua niin palaan kyllä lukemaan lisää ohjeita. Osaat selittää asiat tosi selvästi niin että tälläinen ei niin paljon kuvannutkin ymmärtää. :) Kannatan kyllä kakkososaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että vinkeistä on ollut apua! Varmasti tulee toinen osa sitten jossain vaiheessa :)

   Poista
 14. Hauska ja oivaltava postaus, josta varmasti moni kameran kanssa heiluva saa vinkkejä! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.