9. joulukuuta 2015

Millainen kamera sopisi minulle?

Photo credit: Randy Heinitz / Foter.com / CC BY

Varsinkin näin joulun alla uusi kamera voi olla monen toivelistalla. Mutta kannaisiko juuri sinun sittenkin hankkia järjestelmäkameran sijaan pienempi minijärkkäri? Vai pitäisikö vanhan pokkarin tilalle hankkiakin uusi puhelin?

Erilaiset kamerat ovat olemassa erilaisiin tarpeisiin. Järjestelmäkamera ei välttämättä aina ole se paras mahdollinen vaihtoehto, eikä minijärkkäri riitä kaikkien tarpeisiin. Paras kamerahan on tunnetusti se, joka on mukana.

Tässä postauksessa olen lyhyesti esitellyt neljä eri kameratyyppiä. Toki niitä on enemmänkin, mutta jätin nyt suosiolla esimerkiksi video-, filmi-, action- ja muut erikoisemmat kamerat tästä valokuvaukseen keskittyvästä blogista pois. Lisäksi kerron omia mietteitäni siitä, kenellä mikäkin kamera voisi sopia (ne tosiaan osittain ovat vain minun mielipiteitäni, eivätkä mitään ehdottomia totuuksia). Kollaasiin jokaisen kameratyypin yläpuolelle olen koonnut pienen kollaasin, johon olen arvostelujen ja teknisten ominaisuuksien mukaan valinnut muutaman hyvältä vaikuttavan kameran. Tuotekuvat ovat Verkkokauppa.com:sta ja linkit vievät myös sinne, jotta voit halutessasi helposti löytää jostain tuotteesta lisää tietoa, mutta postaukseen ei sisälly minkäänlaista yhteistyötä. Eiköhän sitten mennä jo asiaan!

IMG_0095

Kyllä, puhelimissakin todellakin voi olla oikeasti hyvä kamera! Vielä muutama vuosi sitten näin ei ehkä vielä ollut, mutta nyt on jo aika unohtaa puhelimella ei voi saada hyviä kuvia ja anteeksi puhelinlaatu -valittelut. Puhelin kulkee aina mukana, eikä sille tarvitse erikseen tehdä laukkutilaa. Kuvien jakaminen on helppoa ja nopeaa. Kuvaaminen automaattiasetuksella on helppoa, mutta asetuksia pystyy halutessaan myös säätämään itse. Lisäksi on myös olemassa pieniä puhelimeen liitettäviä "objektiiveja", joilla mahdollisuuksia voi parantaa entisestään.

Jos kuvaamisesi siis on hyvin satunnaista, esimerkiksi lomamatkojen, lemmikeiden, maisemien ja selfieiden räpsimistä, etkä välttämättä halua ylimääräistä tavaraa mukaasi, suosittelen panostamaan puhelimeen, jossa on hyvä kamera. Puhelimien kameroista puhuttaessa tosin ei todellakaan kannata tuijottaa niitä megapikseleitä, joilla erityisesti puhelimien kameroita yleensä mainostetaan. Nykyisin 8MP taitaa olla pienin määrä, mitä puhelimissa yleisesti on tarjolla, ja sekin on enemmän kuin tarpeeksi! Suosittelen lukemaan vaikka täältä, mitä ne megapikselit oikein ovat. Megapikseleiden korkea määrä tosin voi kertoa muutenkin panostamisesta siihen kameraan.

IMG_0095_edited


Itse en välttämättä ostaisi tähän kategoriaan kuuluvaa kameraa, vaan mieluummin kunnollisella kameralla varustetun puhelimen, tai sitten vähän enemmän mahdollisuuksia tarjoavan minijärkkärin. Pokkareissa verrattuna puhelimen kameraan zoomi taitaa usein olla parempi (en tosin todellakaan väitä, että näin olisi aina), eli on mahdollista saada parempia kuvia kauempana olevista kohteista. Monet myös haluavat puhelimen ja kameran olevan erikseen, vaikkapa puhelimen muistitilan tai akun säästämiseksi. Pokkarissa voi myös olla paremmat säätömahdollisuudet kuin puhelimessa.

Nykyään monet kompaktikamerat näyttävät järjestelmäkameralta, vaikkeivat ne sitä ole. Pokkarilla ja järkkärillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa; pokkariin ei voi vaihtaa objektiiveja, eikä säätää erikseen suljinaikaa, aukkoa ja ISO-arvoa. Monissa pokkareissa tosin pystyy vaikuttamaan johonkin näistä jollain tavalla.


Mini- tai mikrojärkkärin ero noihin suurempiin järkkäreihin on se, ettei näissä ole sisällä peilejä eikä optista etsintä, vaan kuvatessa täytyy katsoa kameran näytöltä (joissain tosin on elektroninen etsin tai ainakin se on mahdollista ostaa erikseen). Ja tietysti paljon pienempi ja kevyempi koko. Samaa peilillisten kameroiden kanssa taas on se, että näissäkin pystyy säätämään kaikki asetukset manuaalisesti ja vaihtamaan objektiiveja. Näytöllä kuvaaminen ja elektroninen etsin vaikuttaa erittäin kätevältä, sillä silloin näkee heti, millaisena kuva ihan oikeasti on tallentumassa (toisin kuin optisen etsimen kanssa).

Nopeaan urheilu- ja luontokuvaukseen sekä muutenkin pitkällä polttovälillä kuvaamiseen minijärkkärit eivät oikein sovellu, mutta aikalailla kaikkeen muuhun kyllä. Näissä näyttää usein myös olevan hyvä, automaattitarkennuksella varustettu videokuvaus, jos sellainen on tärkeä. Suosittelisin mini- tai mikrojärkkäriä erityisesti monille bloggaajille ja sen tyylisille kuvaajille, jotka kuvaavat paljon tuotteita, asukuvia, tapahtumia ja joskus videoitakin. Täytyy myöntää, että itseänikin vähän huokuttelisi pienempi kakkoskamera...


Jos tiedät jaksavasi kantaa isoa järkkäriä mukana, jaksat oikeasti opetella käyttämään sitä ja ymmärrät, että kamera vaatii erilaisia objektiiveja, voi se järkkäri olla hyvä sijoitus. Hintahaarukka järkkäreissä vaihtelee 400:n ja tuhansien eurojen välillä, mutta aloitteleville kuvaajille tarkoitetut ovat toki niitä halvimpia. Usein tosin näkee ihmisten etsivän järjestelmäkameroita alle 300 eurolla, mutta sellaisia ei ainakaan täällä Suomessa ole uutena myynnissä. Sen sijaan järkkäriä ostaessa kannattaa suunnata katselemaan käytettyjä, aloittelijoille suunnattuja, erittäin vähän käytettyjä, hyväkuntoisia ja ennen kaikkea huomattavasti halvempia järkkäreitä, niitä nimittäin löytyy netistä vaikka kuinka paljon, omanikin on käytettynä ostettu! Järkkärin hankinnasta voisin joskus vielä kirjoitella oman postauksensa, mikäli sellaiselle löytyy kiinnostusta?

Toivottavasti postaus selkeytti edes jonkun ajatuksia sen tulevan kameran suhteen!

12 kommenttia:

 1. oon pitkään tasapainoillut uuden kameran ja uuden kännykän välillä, mutta ei mulla ole vieläkään oikein selvyyttä asiasta. mulla ykkösvaihtoehtoina olisivat sonyn xperia z3 (nyt kun toi z5 on ulkona, se on varmaan halventunut :-D) ja sitten panasonicin lumix fz1000 -kamera vaikuttaa myös melko sopivalta. saapa nähdä.

  kivoja vinkkejä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko sanoa, että olen tähän asti luullut sun omistavan järkkärin, mutta näköjään olinkin väärässä :D Sun blogin perusteella suosittelisin miettimään myös järkkäriä, koska ainakin innostusta kuvaamiseen näköjään löytyy, niin sellaisen kanssa voisi päästä vielä kehittymään lisää ja antaahan se paljon uusia mahdollisuuksia kuvaamiseen! Ihan vinkkinä vain ;) Tuo puhelinkin on kyllä varmasti hyvä, ainakin Z1 Compactin omistajana voisin kuvitella näin.

   Toivottavasti saat päätettyä! :)

   Poista
 2. Olen ollut aina todella tyytyväinen mun järkkäreihin :) Painoon tottuu todella nopeasti, niin pitkän päälle siitä ei ole ongelmaa :) Jos kameraa pitää paljon laukussa kanattaa ostaa käännettävällä ruudulla niin ei tule naarmuja ^^

  ❀Cinderella Days❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sulle on osunut hyviä kameroita! Ja ihan totta tuo, että painon puolesta siihen järkkäriin tosiaan tottuu nopeasti. Kääntyvä näyttö kuulostaa kyllä kätevältä muutenkin, ja sellainen melko varmasti sitten joskus tulee löytymään myös mun seuraavasta rungosta! :)

   Poista
 3. En oo aikoihin lukenut näin hyvää asiapostausta! Kaikki niin selvästi ja tyhjentävästi kerrottu! Mikä on sun oma suosikki merkki kameroissa? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)

   Mun mielestä sillä ei ole mitään väliä, minkä merkin nimi sen kameran kyljessä on. Jokainen merkki valmistaa paljon erilaisia kameroita, joissa on erilaisia ominaisuuksia erilaisiin tarpeisiin. Toisen merkin kamerat saattaa yleisesti olla jossain asiassa parempia kuin toisen, mutta tämä yhdessä asiassa huonompi onkin sitten toisessa parempi. Lisäksi mulla on itselläni ollut vain yksi järkkäri ja sitä ennen yksi pokkari, joten en todellakaan ole päässyt kokeilemaan erilaisia kameroita niin paljon, että uskaltaisin sanoa jotakin tiettyä merkkiä hyväksi ja toisia vähemmän hyviksi. Suosittelenkin kameraa (ja yleensäkin kaikkea elektroniikkaa) ostaessa katsomaan niitä ominaisuuksia, ei merkkiä. Merkki-uskottomuuteni varmaan kyllä huomaakin näistä tämän postauksen suosituksista, missä on vähän jokaiselta merkiltä jotakin... :D

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta! Laitoin joku kuukausi sitten Bloggaajat fb-ryhmään kyselyä kameroista, mikä sopisi parhaiten lifestyle-bloggaajalle, mutta kommentteja ei tullut yhtään ja luovutin :( onneksi tää tuli nyt ja näin tän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli hyötyä! :) Noissa bloggaajaryhmissä ne kysymykset kyllä helposti tippuu muiden julkaisujen alle, jos ei heti saa kommentteja ja tykkäyksiä... :/

   Poista
 5. Äää tuli kauhee kamerakuume kun luin tän. Mulla on järkkäri ostettuna osamaksulla. Sain just maksettua viimeisen erän. Pitäsköhän miettii jo uutta tulokasta. X)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuvauskalusto ei kyllä koskaan ole valmis... :D

   Poista
 6. Mulla on canon eos 70D minkä hinta pyörii siinä tuhannen euron luokkaa ja ero vanhaan 500D on huomattava. Tuota 500Dtä ei taideta enää edes suomessa myydä? Mutta itekkin houkuttelis joku olympus pen, mutta ovat kovin kalliita kakkoskameraksi. Ehkä jos joskus tulee lottovoitto ;) mutta löysin sun blogin vasta tänään ja varmasti liityn lukiaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lottovoitto kelpaisi kyllä mullekin jotta saisin edes tämän pääkameran vaihdettua muutaman vuoden uudempaan... :D Mutta joo, voihan siitä kakkoskamerastakin aina haaveilla.

   Kiva että löysit tänne, tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.