21. helmikuuta 2016

Historiani valokuvaajana 2004-2016

IMG_1415_edited
Kaikki kuvan kamerat eivät liity tapaukseen.
Historiani kameroiden kanssa on ikääni verrattuna melko pitkä (käsittää noin kolme neljäsosaa koko elämästäni, laskin sen), mutta yritän vähän tiivistää tätä elämänkertaa. Okei, oikeasti en kyllä osaisi jaaritella siitä yhtään pidempään... Ja otsikkoon viitaten, en todellakaan ole koko aikaa pitänyt itseäni mitenkään aktiivisena valokuvauksen harrastajana. Kuvaaminen on kuitenkin ollut iso osa elämääni, niin mennään nyt kamerahistoriassa niin pitkälle kuin mahdollista (vaikka vanhat kuvat aiheuttavatkin pientä myötähäpeää...). Miten on päädytty tähän pisteeseen?

2004
Sain ensimmäisen kamerani jo noin 4-vuotiaana. Se oli pinkki barbieilla koristeltu kamera, jossa oli kahvat molemmilla puolilla kameraa. Harmikseni kyseisestä kamerasta ei löytynyt yhtään mitään kuvaa, edes netistä. Ja se oli muuten vielä filmikamera! Ei kuulkaas ollut mitään älypuhelimia silloin kun minä olin lapsi, hah.

Mitä 4-6 -vuotias minä sitten kuvasi? Niitä kuvia ei sitten millään meinannut löytyä mistään, mutta enimmäkseen ilmeisesti leluja. Olisi kyllä jännä nähdä lisääkin niitä mun ensimmäisiä kuvia, mulla vaan ei ole mitään hajua mihin muualle niitä on kätketty... Ei meinaa löydy paperikuvat mun järjestelmällisistä kansioista ulkoisella kovalevyllä :/

2010
Vuodet 2005-2010 sitten tekeekin tähän historiaan aika ison aukon. Jossain vaiheessa lopetin lasten lelukameralla kuvaamisen (olisiko joskus vuonna 2007?), mutten saanut uutta kameraa. Mulla ei myöskään ollut puhelimessa kameraa, ennen kuin sain uuden puhelimen synttärilahjaksi vuonna 2009. 

2011

2011-2012

2012
Oman pokkarin sain kesän 2011 alussa, vihdoinkin! Se oli Canon pinkki digikamera (Ixus 130, on vieläkin pikkusiskolla käytössä). Vuonna 2012 se näytti olevan erityisen ahkerassa käytössä ja päätinkin siltä vuodelta laittaa vähän enemmän kuvia, niitä kun ei oikein missään ole julkaistu (paitsi ehkä Facebookissa ja sieltäkin poistettu jo aikoja sitten), ei sillä että ne enää mitenkään hienoja olisivat...

2013
Pokkarikuvat
2013
Ensimmäisiä järjestelmäkameralla otettuja kuvia
Järkkärin sain sitten 14-vuotis synttärilahjaksi ja oikeastaan aika yllätyksenä. Kuitenkin sillä pienellä pokkarilla kuvaaminen ei enää kauheasti innostanut, mutten kuitenkaan viitsinyt vielä pyytää kallista järkkäriä. Mutta sama käytettynä ostettu 1100D täällä on vieläkin käytössä, että kiitos vaan enolle! Kuka tietää, vaikka mun valokuvausinnostus olisi kokonaan kadonnut, jos en olisi järkkäriä juuri silloin saanut?

Opettelin melko nopeasti käyttämään myös niitä manuaalisia asetuksia. Muutaman kuukauden ajan ahkeraa kokeilua ja tietenkin myös luin netistä paljon kaikkea tietoa valokuvauksesta. Erityisesti muistan lukeneeni Iitun blogia (kiitos sulle, hassua ajatella, että nykyään säkin seuraat mun blogia!)  ja Scott Kelbyn Suurta Digikuvauskirjaa.

2014
Seuraava ostos oli sitten vuonna 2014 tuo 70-300mm objektiivi, kun kittiputki kävi vähän yksipuoliseksi. Toinen iso juttu vuonna 2014 oli tietysti se, kun syksyllä perustin tämän blogin! Siitä alkoikin sitten kuvaaminen paljon enemmän "tosissaan", kun oli joku paikka missä julkaista niitä kuvia. Alkoi tuntua vähän turhalta se koneen syövereihin kuvaaminen, mutta bloggaus onkin jo sitten oma lukunsa. 2014 tapahtui vielä kolmaskin merkityksellinen juttu valokuvauksen saralla, kun vuoden viimeisinä päivinä ostin 50mm f/1.4 -objektiivin, joka on edelleenkin erittäin ahkerassa käytössä.

2015
Vuonna 2015 ei oikein tapahtunut mitään suurempaa. En ostanut oikeastaan mitään uutta, mutta vanhat tarvikkeet kyllä olivat ahkerassa käytössä. Tietenkin kuvasin paljon blogiin ja tehtiinhän mun harrastuksesta juttu paikallislehteenkin. Tosin se vuosi onkin aikalailla dokumentoitu tänne blogiin.

2016
Ja sitten ollaankin takaisin tässä hetkessä. Vuonna 2016 en ole ihan kauheasti vielä kuvaillut, mutta eiköhän tilanne tulee muuttumaan! Uuden, paljon odotetun objektiivinkin pitäisi olla mun ihan pian... Nyt kun menneisyys on käsitelty, voisin seuraavaksi kehitellä jonkinlaista postausta tulevaisuuden suunnitelmista?

Oliko tässä minkäänlaista kehitystä havaittavissa? :D

30 kommenttia:

 1. hei, ei neljävuotiaan kuvauksia lasketa kuvauksiksi. se on vaan räpsimistä... naurettavaa väittää että sulla oilsi 12 vuoden kokemus kuvaamisesta :D eipä sillä ei noi muutkaan kuvat kovin kummosia oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti postauksen alussa kirjoitin "Ja otsikkoon viitaten, en todellakaan ole koko aikaa pitänyt itseäni mitenkään aktiivisena valokuvauksen harrastajana. Kuvaaminen on kuitenkin ollut iso osa elämääni, niin mennään nyt kamerahistoriassa niin pitkälle kuin mahdollista". En minäkään sitä mitenkään hyvänä valokuvauksena pidä, mutta mistä kohtaa tämä postaus sitten olisi pitänyt aloittaa? Ei tarvitse ottaa niin tosissaan :D

   Poista
 2. iso kehitys on tapahtunut ja nopeassa ajassa kyllä kehityit kun sait järkkärin! noi 2016 kuvakollaasissa olevat kuvat on kyllä ihan super hienoja. olisiko mahdollista toteuttaa niistä jonkinlainen postaus, liittyen esim. siihen kuinka saat noin kivan valon noihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kehitys näkyy muillekin :D Kiitos kiva että tykkäät! Mutta en tuosta valosta kyllä osaa mitään ihmeellistä sanoa, ensimmäisessä nyt taustalla on tähtiä (joiden kuvaamisesta tulee postaus kunhan saan esimerkkikuvia otettua), toinen ja kolmas on vaan otettu auringonlaskun aikaan vastavaloon ja viimeisessä nyt ei oikein mitään ihmeellistä ole. Ei sen kummempaa ;)

   Poista
 3. Kiva postaus! Kyllä kehitystä näkee todellakin ja erityisen isoja harppauksia viimeisimpien vuosien aikana vieläpä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Täytyy kuitenkin muistaa, että näissä on vain niitä parhaita kuvia... :D

   Poista
 4. Itsekkin olen meinannut tehdä tälläisen postauksen, mutta ehkä joskus myöhemmin ;)
  Aika jännä on kyllä, että vaikkei itse huomaisikkaan kehittyvänsä kuvaajana niin kun alkaa katsomaan vanhempia kuvia niin se on aina yllätys miten paljon taidot on kehittyneet. Kuten tässäkin, näkee helposti kuinka huimasti olet kehittynyt (tietenkin kameroilla ja kuvanlaaduillakin on oma osansa, mutta silti). Ja on muuten yllättävän hyvälaatuisia osa noista pokkarikuvista!

  Pikkusiskonblogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä, on ihan mielenkiintointoista selata vanhoja kuvia! ;) Ja joo, tosiaan huomaa kehitystä tapahtuneen, kun huomaa vuoden vanhojen kuvien olevan ihan kamalia... :D

   Poista
 5. Hauska postaus! Tälläisia on aina mielenkiintoista katsoa. Säkin oot kehittynyt todella paljon varsinkin tuosta 2013 vuodesta eteenpäin!
  Pokkarilla kuvaaminen on vaan niin eri homma verrattuna järjestelmäkameroihin. Pokkarit kun tekevät niin paljon itse eikä siinä oikein pääse niin paljon vaikuttamaan siihen lopputulokseen. Kun sain itse oman järjestelmäkameran en oikeastaan koskaan kuvannut automaatilla vaan aina manuaalilla. Sitkeästi pidin mielessä sen että muuten en opi mitään vaikka aluksi minulla ei ollut mitään hajua siitä mitä edes ISO- arvo tarkoittaa! :D Pikkuhiljaa opin kuitenkin mitä kaikkea pystyn säätämään ja miten se vaikuttaa valokuvaan. Keräsin kaikki tiedonjyvät talteen ja aina kun mahdollista kysyin viisaammilta. Ja tällä tiellä aijon jatkaa ja automaattia en kyllä koskaan käytä, koska paras tapa oppia on vain kokeilla rohkeasti!
  En silloin aikasemmin tajunnut oikeen lukea mitään kirjoja vaikka aiheestahan löytyy vaikka mitä kirjoja ja oppaita. Niiden maailman olen löytänyt oikeastaan vasta nyt vähän myöhemmin. Ja tuo Scottin kirja on kyllä ihan huippu!
  Hups, nyt tulikin vähän pitempi tarinatuokio mutta siinä oli vähän mun ajatuksia siitä kun "siirryin" pokkareista järjestelmäkameroihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :)
   Pokkarilla ja järkkärillä kuvaaminen kyllä tosiaan ovat ihan eri asioita, kunhan vaan käyttää niitä manuaalisia asetuksia. Itsekin enimmäkseen opettelin ihan vaan kokeilemalla, koska eihän valokuvausta lukemalla opi. Kiva kun jaoit ajatuksiasi! :)

   Poista
 6. Aivan taivaallisia kuvia, etenkin nuo tämänvuoden kuvat:)

  VastaaPoista
 7. olipa mielenkiintonen postaus! Millasta optiikkaa sulle on tulossa? :) ja joku tulevaisuuden suunnitelmien postaus kuvaamisen suhteen vois olla kans tosi mielenkiintoinen, tee ihmeessä!

  www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Makro on suunnitelmissa, mutta en viitsi tarkkaa mallia vielä sanoa, kun juuri sen objektiivin saaminen ei ihan satavarmaa vielä ole. Täytyy tehdä! :)

   Poista
 8. Todella hauska ja mielenkiintoinen postaus! Sä olet kyllä kehittynyt todella nopeasti kuvaamisessa tässä lähivuosina, vaude! :)

  VastaaPoista
 9. Musta tuntuu, että joillain ihmisillä on vaan luonnostaan silmää valokuvaamiseen, ja sulla sitä todellakin on! :)

  VastaaPoista
 10. Hei tiiätkö yhtään paljon sun koko kamerapaketti maksais? (Siis kamera ja objektiivi) sun kuvat on nimittäin tosi hyviä ja olen itse miettinyt uuden kameran ostamista. Saako tolla objektiivilla otettua sellasia perus kuvia lähetä ja kaukaa? Eli onko siinä se zoomi mukana? Suosittelisitko itse kameraasi blogikuvien ja muutenkin maisema/asukuvien ottamiseen? :)

  Mittliv00.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo kamera on ostettu käytettynä (sitä ei uutena enää edes myydä) alle satasella tuon 18-55mm objektiivin kera, ja kaksi muuta maksoivat noin 300€ ja 500€. Suosittelen lukemaan tämän postauksen erilaisista kameroista ja tämän postauksen objektiivien ominaisuuksista, ehkä niistä olisi jotain apua? :)

   Poista
 11. No todellakin olet kehittynyt! Niin kuvauksen kuin editoinninkin saralla(noissa alimmissa kuvissa varmaankin muokattu värejä, korjaa jos ei ole)! Varsinkin viimevuotisista/tuoreemista kuvista huomaa selkeästi erilaiset lähestymistavat/kuvaustyylit ja se onkin yksi syy, miksi tykkään sun valokuvista erityisen paljon! :) Jatkat vaan samaa rataa. Vai olisiko parempi tapa sanoa jatka nousukiitooa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tosiaan kuvien muokkaamistyyli tuntuu myös muuttuvan pikkuhiljaa, en esimerkiksi ymmärrä yhtään mitä hienoa noissa joissain vuoden 2012 kuvissa on... :D Noita viimeisten kuvien värejä ei itseasiassa ole mitenkään erityisesti muokattu, vähän vain vahvistettu värejä. Pinkkejä nuo kaksi kuitenkin olivat alunperinkin. Haha, kiitos! :D

   Poista
 12. Ihan huikeasti olet kyllä kehittynyt! :) Jatka vain kuvailua niin varmasti kehityt entistä paremmaksi. :)

  VastaaPoista
 13. Aika moinen kehitys, kuvien laatu on huomattavasti parempi. Mikä objektiivi tulossa ja minkä hintainen?
  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Suunnitelmissa on noin satamillinen makro. Tavoitteena ostaa käytettynä vähän parempi putki, mutta katsotaan miten käy... :D

   Poista
 14. Vau! Huikee kehitys ja ihailin, miten hyvin kuvasit jo joskus 2011 vuonnakin ikääsi nähden! Ihanaa, että oot saanut ensimmäisen kameran jo neljä vuotiaana :)

  VastaaPoista
 15. Vau, sä kyllä tosissaan osaat kuvata! Varsinkin noi 2015/2016 kuvat on ihan älyttömän upeita! ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.