3. maaliskuuta 2016

Tähtikuvauksen alkeet

IMG_0181_edited

Yksi kysytyimmistä vinkkipostauksen aiheista: miten kuvataan tähtiä? Yleensä kerron tällaisten postausten alussa, ettei kyseisen jutun kuvaaminen ole niin vaikeaa, miltä se ensin saattaa vaikuttaa. Mutta tähtikuvaus, se ei todellakaan ole sieltä helpoimmasta päästä. En itsekään ole kuvannut tähtiä kovin montaa kertaa (kokeilin sitä ensimmäistä kertaa vasta reilu vuosi sitten), ja tänä talvena tämänkin postauksen teko on venynyt, koska joka yö on pilvistä, liian valoisaa kuun takia tai liian kylmä (pitäisi ehkä hankkia se vara-akku...). Sen vuoksi jouduin laittamaan esimerkkikuvien joukkoon noita vanhoja kuvia, kun uusiakaan ei tarpeeksi ole. Tähtien kuvaaminen ei kuitenkaan ole mitään tähtitiedettä (ainakaan tämä osa-alue, jota tässä postauksessa käsitellään, hehe), vaan se on ihan opeteltavissa oleva juttu!

Tähtien kuvaamiseen ei välttämättä tarvitse mitään ihmeellistä varustusta; digijärkkäri kittiputken kanssa kelpaa alkuun vallan mainiosti! Karkeasti sanottuna, mitä laajakulmaisempi ja valovoimaisempi objektiivi on, sitä parempi se on tähtikuvaukseen. Mutta tosiaan tuo kittiputken 18mm ja f/3.5 on ihan riittävä. Myös jalusta on melko pakollinen, vaikka voihan kameran tukea jotenkin muutenkin vaikka maahan. Kuvaajan kannattaa muistaa pukeutua lämpimästi, sillä talvisena yönä tulee helposti kylmä seisoskellessa. Myös otsalamppu on aika hyödyllinen pimeässä ja joku kaverikin voi olla ihan hyvä idea, jos aiot mennä keskellä yötä pimeään metsään...

IMG_2033_edited

Jotta kuvaan saadaan näkymään mahdollisimman paljon tähtiä, täytyy sitä valottaa paljon. Suljinajan kannattaa yleensä olla 20-30 sekuntia, eli kuvaaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Objektiivin polttovälistä riippuen suljinaika voi olla lyhyempi tai pidempikin, kannattaa vain kokeilla missä vaiheessa tähdet alkavat näkyä liian viivamaisina. Ja tosiaan suljinajan pitää siis olla vaikka sen 30 sekuntia, ei 1/30 sekuntia, kuten ilmeisen moni on joskus erehtynyt luulemaan. Koska no, 1/30s suljinajalla kuva näyttää suunnilleen tältä...

IMG_2314

Sopiva aukko on oikeastaan se suurin (=pieni f-luku), mitä kyseiseltä objektiivilta löytyy. En oikeastaan tiedä syytä, miksi aukkoa kannattaisi lähteä pienentämään, vaan mieluummin kannattaa sitten laskea ISO-arvoa. ISO-arvo on asetuksista ehkä se, jossa eniten saattaa vaihtelua ilmetä, mutta joka tapauksessa sen pitää olla korkea. Itse kuvaan yleensä arvoilla 1600-6400, mutta joissain tilanteissa 800 saattaa riittää. Tai tietenkin ISO-arvoa voi varmaan nostaa tuosta vähän ylemmäksikin, jos kamera vaan sen sallii ja pystyy tuottamaan hyvää jälkeä.

Kuvauspaikan ja -ajan miettiminen onkin sitten yksi niistä vaikeimmista jutuista. Tähdet ei tietenkään näy, jos niiden edessä on pilviä. Ne eivät myöskään näy kovin hyvin, jos täysikuu paistaa kirkkaana. Kovin pitkää kuvausretkeä on vähän huono toteuttaa arkena, jos seuraavana aamuna pitäisi herätä kuudelta. Kesällä, alkusyksystä ja loppukeväästä tähdet ei näy ollenkaan. Kovilla pakkasilla tulee kylmä ja kameran akku loppuu heti (tämä tosin on näistä ongelmista helpoiten korjattavissa). Kuvausmahdollisuuksia ei siis ihan joka päivä ole, joten suosittelen tarttumaan tilaisuuteen, kun hyvä sellainen tulee! Pohjoisempana niitä tilaisuuksia näyttää tosin olevan enemmän (joo, oon kade)... 

IMG_2334_edited
Tämä kuva on tältä viikolta. Foreca lupasi pilvetöntä alkuyötä, mutta... Tästä tosin tuli ihan kiva näinkin, joten ei välttämättä kannata heti luovuttaa jos taivaalle niitä pilviä ilmaantuukin!
Ihan keskellä kaupunkia ei oikein kannata tähtikuvausta lähteä kokeilemaan, vaan pitää mennä vähän keskustan ulkopuolelle. Periaatteessa mitä kauemmas valosaasteesta menee, sitä paremmin tähdet näkyvät. Pelkkiä valopilkkuja on ehkä vähän tylsä kuvata, eli niiden tähtien kanssa pitäisi löytää jotain kivoja maisemia. Yöllä on kuitenkin pimeää, joten kannattaakin käydä katselemassa hyviä kuvauspaikkoja jo valoisain aikaan. Myös Google Mapsin Street View -toiminnosta voi hyvinkin olla hyötyä, jos on tarkoitus mennä johonkin kauemmas vieraaseen paikkaan ja ei juurikaan poistua tien läheisyydestä.

Nyt kun oikeat tarvikkeet, oikeat asetukset ja hyvä paikka ja aika on löydetty, on vielä yksi ongelma: tarkentaminen. Jos objektiivissasi on äärettömän tarkennuksen merkki (eli ∞), kannattaa tarkennus lähtökohtaisesti laittaa siihen. Jos äärettömän merkkiä ei ole, oikea tarkennus täytyy vain etsiä kokeilemalla, yleensä se kai löytyy hieman ennen toista ääripäätä. Joissain ohjeissa myös suositellaan tarkentamaan näytön avulla esimerkiksi kirkkaaseen tähteen tai lampulla valaistuun puuhun, mutta ainakaan mun kameran näytöllä ei kyllä edes näy yhtään mitään silloin.

∞
En ymmärrä, millä tuurilla onnistuin saamaan tarkennuksen näin kohdalleen toisella tähtikuvauskerralla... :D
Jalustalla kuvatessa kannattaa muuten käyttää vaikka kahden sekunnin itselaukaisinta tai kaukolaukaisinta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman terävä. Ja jos objektiivissasi on kuvanvakain, pitää se muistaa laittaa pois päältä, sillä muuten se tekee kuvista tärähtäneitä. Sitten vaan kuvaamaan! Tähtikuvauksessa on kyllä jännää se, että sitä maisemaa ei todellakaan näe samanlaisena omin silmin kuin kuvassa, joten se, miltä kuva näyttää on aina pieni yllätys. Vaikka toisaalta se tekeekin tähtien kuvaamisesta vaikeaa, niin ehkä juuri se monia tässä aiheessa kiehtookin. Kameran läpi öinen maailma on todella paljon hienompi!

IMG_2036_edited
Ja eihän tähtien välttämättä tarvitse olla se pääkohde, tai edes tarkkoja. En ole varma voiko tätä edes tähtikuvaksi kutsua, mutta tykkään kyllä ideasta, vaikka itse sanonkin!
Kuvien muokkaaminen on vielä todella tärkeä osa tähtikuvausta. Ei siis vielä kannata harmitella, miten ne harmaat kuvat kameran näytöllä ei kyllä yhtään näytä samalta kuin netissä nähdyt kuvat... :D Jos kuvankäsittelyohjelmallasi pystyy muokkaamaan RAW-kuvia, niin tähtikuvauksessa raakakuvien ottaminen kyllä kannattaa, koska silloin varmasti tulee paljon siistimpi lopputulos. Kohinanpoisto on myös aika hyvä ominaisuus tähtikuvia käsitellessä, sillä korkeilla ISO-arvoilla kuvatessa sitä kohinaa tosiaan tulee. Jos joku tietää, missä ilmaisessa kuvankäsittelyohjelmassa olisi tuo kohinanpoisto, niin kertokaa toki? Itsehän en siis näitä kahta yllä mainittua vinkkiä käytä, koska mulla ei vieläkään ole kunnon ohjelmaa... Mutta ihan perussäädöillä, eli kontrastilla, kirkkaudella, värikylläisyydellä, sävyillä, jne. pääsee myös jo pitkälle.

PicMonkey Collage

Saa kysyä, jos vielä jäi jotain kysyttävää!
Aiotteko lähteä kokeilemaan tähtikuvausta näillä vinkeillä?

41 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus! Ei oo edes tullut ajateltua, että yöpimeällä vois tota lähikuvausta harrastaa tähtitaustalla :D Liian usein oon varmaan kans yrittäny pelkkiä tähtiä kuvata, jolloin kuvista tulee aika tylsiä ilman esim. puita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiva että tykkäsit! :) Ei tosiaan ole mullekaan aikaisemmin tuo tähtitaustan kanssa kuvaaminen tullut mieleen, mutta onhan se aika siisti! :D Ja joo, niillä pelkillä valopilkuilla on hyvä vähän harjoitella, mutta jatkossa ne voi kyllä yhtä hyvin vaikka piirtää Paintilla... ;)

   Poista
 2. mä olen pari kertaa yrittänyt, mutta nyt tajusin, miksei oikein ole onnistunut. mulla on ISO-arvo ollut aivan liian pieni ja tarkennuksessakin on parantamisen varaa :-D

  nää kuvat on ihan mahtavia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ISO tosiaan pitää nostaa harmittavan korkeaksi... Toivottavasti sitten seuraavalla kerralla onnistut! Kiitti! :)

   Poista
 3. Kaunista taas kerran! Näitä on kiva lukea :) T: Vauhdilla vastatuuleen

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia! Taitaa olla tuo kohinanpoisto aika hankala löytää ilmaisista ohjelmista. En tiedä onko tämä toimiva http://www.photo-toolbox.com/free/photo-noise-reduction.html Olen sen joskus kirjanmerkannut itselleni, mutta en ole kokeillut, koska käytössä on nykyään Lightroom ja Photari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Ja joo, niin varmasti onkin, ainakaan mitään hyvin toimivaa sellaista. Mutta kiitos tuosta linkistä, täytyy kokeilla jossain vaiheessa :)

   Poista
 5. Uuh, makeita kuvia! Itse en ole vielä tänä talvena käynytkään kuvailemassa tähtiä, herttinen sentään :D Kiitos siis muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Noo, ei ne ilmatkaan mitään parhaita ole tähtikuvaukselle olleet, että et välttämättä vielä ole jäänyt paljosta paitsi... ;)

   Poista
 6. Ihan mahtava idea tuo toiseksi viimeinen kuva! Ei oo itsellä koskaan edes mielessä käynyt että tähtiä voi käyttää myös taustalla kivana palloblurrina. :-) Pitääpä kokeilla joskus! Kiva postaus.

  www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 7. aaaaa ihania kuvia oon niin kateellinen sulle ku oot noin taitava :OOOO saaat tosta vaikka ammatin jos haluut. oot puurrrrfect

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ehkei nyt sentään :D Blogista löytyy kuitenkin vain pieni parhaimmisto kuvista, mutta kiitos nyt kumminkin! :)

   Poista
 8. Vau miten hienoja kuvia siulla on! Ite en osaa ollenkaa säätää mitää ISO aukkoja sen semmoisia... Liityin todellakin lukijaksesi! Jos vaikka joku päivä osaisinkin säätääkin niitä ISO aukkoja...:)

  http://eltsinmuotinurkkaus.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa seurailemaan! :) Toivottavasti tuolta valokuvausvinkit -sivulta löytyy jotain apuja. Ja ISO-arvo ja aukko on muuten eri asioita ;)

   Poista
  2. Ai, no kiva tietää! :) En oo ihan perillä näistä asioista, ei oo aika riittänyt näihin arvojen opetteluun :)

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoinen postaus! Itse olen harvemmin kuvannut tähtitaivasta, mutta tämä postaus pitää ehdottomasti laittaa talteen. Tosi kauniita kuvia, olet äärettömän hyvä ja taitava kuvaaja :)

  http://bottleoflove.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäät ja postauksesta oli hyötyä! :)

   Poista
 10. Tosi hyvä postaus! Tää pitää lukea varmaan useaan otteeseen ajatuksella :)

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 11. U P E I T A kuvia! Ei voi kyllä muuta tehdä, kun ihailla sun taitavuutta, wau! :)

  VastaaPoista
 12. Nää kuvat on kyllä niin kauniita ja oot todella lahjakas kuvaaja. Toivottavasti saat tästä ammatin itsellesi, vaikka en tosin tiedä onko se sun unelma vai ei. Oot vain niin lahjakas, että olisi sääli heittää sellaista hukkaan (:

  http://pamikyltsi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En tosin haluaisi valokuvauksesta ainakaan mitään päätyötä tehdä, mutta olisihan se joskus kiva saada tästä harrastuksesta vähän rahaa takaisinkin... Enköhän mä harrastelijana kuitenkin jatkele! :)

   Poista
 13. On kyllä upeita kuvia! Ja hyviä vinkkejä. Itse olen muutaman kerran kuvaillut tähtiä, ja onnistunut ihan ok'sti, mutta nyt varmasti näillä sun vinkeillä onnistun vielä paremmin! :) Eli kiitos siis sulle ;)

  http://bonheurrrrr.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, ihana kuulla, että näistä oli hyötyä! :)

   Poista
 14. Mielenkiintoinen postaus, tosi upeita kuvia! Bannerisikin on ihana, blogin nimestä puhumattakaan! Jään lukijaksi :)

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 15. Oli kyl niin upeita kuvia et pakko lähteä kokeilemaan jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 16. Wau miten upeita kuvia, tykkään näiden väreistä todella paljon! Itse olen joskus ottanut tähtikuvia, mutta ne ovat tosiaan olleet aika tylsiä ja tähdet näkyvät todella heikosti.. Tän postauksen luettuani tulikin tarve päästä kuvaamaan tähtiä, koska tästä postauksesta saa hyvät neuvot siihen! Toivotaan nyt, että vielä tulisi hyviä ilmoja, vaikka luulenpa, että se taitaa olla täälläpäin liikaa pyydetty :D
  Taisit muuten juuri saada uuden lukijan! :D

  Hymyillen Huomiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa seurailemaan! Maaliskuussa kyllä yleensä on ollut ihan hyviä tähtikuvausilmoja, ehkä ne pilvet vielä jossain vaiheessa väistyvät :)

   Poista
 17. millon julkaset ne linkkaa blogisi suosikit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti sitten, kunhan saan pari vähän ajankohtaisempaa postausta julkaistua. Tuntuisi ehkä vähän hassulta julkaista näitä lumikuvia vielä sitten kun lumetkin ovat jo sulaneet... :D

   Poista
 18. Sulla on mahtavia kuvia tähdistä! Minulla niitä saa mikroskoopilla etsiä kuvasta -kuvaaminen ei onnistu. Mihin ja minkälaiseen asentoon kamera kannattaisi laittaa jos ei ole jalustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)
   Tähän vuodenaikaan ei tietenkään tähtikuvausta oikein pysty harjoittelemaan, mutta näillä ohjeilla sen kuitenkin pitäisi onnistua. Jos olet lukenut koko postauksen, etkä vieläkään keksi mikä on vikana, niin voisit vaikka linkata tai lähettää mulle jonkun kuvasi? Niin sen perusteella voisin ehkä auttaa jotenkin :) Tarkoitatko kameran asennolla siis ihan kameran fyysistä asentoa? Sanoisin ihan vaan, että sellaiseen asentoon, että se osoittaa sinne suuntaan, missä tähtitaivas on :D Itselläni on aina ollut jalusta, mutta sen korvikkeeksihan tosiaan riittää oikeestaan mikä vain, missä kamera vaan pysyy paikoillaan (kastumatta) osoittaen sinne taivaalle. Jostain joskus luin, että joku laittaa kameran yleensä ihan vain takin päälle, ei takki tai joku muu jäykkä kangas voisi olla hyvä esimerkki jalustan korvikkeesta :)

   Poista
 19. Ja se kuvanvakaaja pois, kun ampuu jalustalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tietty, hyvä huomio! Omassa tähtikuvaukseen käyttämässäni objektiivissa ei edes ole kuvanvakaajaa, joten asia jäi ehkä sen takia mainitsematta, mutta lisäsin senkin nyt postaukseen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.