14. kesäkuuta 2016

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

IMG_5215_edited

IMG_5222 (2)_edited

Ostin tosiaan tuon otsikossa mainitun makro-objektiivin pari kuukautta sitten ja nyt testailujen jälkeen ajattelin kertoa vähän omia kokemuksiani tuosta. En nyt tiedä, onko tämä enemmän arvostelu vai esittely, joku niiden välimuoto ehkäpä. Laitoin tähänkin muutaman esimerkkikuvan objektiivilla otetuista kuvista sekä lisäksi tähän mennessä julkaistuista postauksista lisää kuvia löytyy täältä, täältä, täältä (suurin osa kuvista), täältä (ainakin ensimmäiset viisi), täältä (suurin osa) sekä varmasti monista tämän jälkeen tulevista postauksista, mikäli eksyt lukemaan tämän joskus myöhemmin. Jos sinusta muuten tuntuu siltä, että jokin tässä tekstissä käyttämäni termi on ihan outo, niin kannattaa käydä lukemassa valokuvausvinkit -sivulta löytyviä postauksia ja erityisesti tämä postaus objektiivien ominaisuuksista.

Ostin tämän linssin käytettynä, sillä mulla ei kuitenkaan ole varaa panostaa tuhatta euroa objektiiviin. Toki muiltakin merkeiltä olisi löytynyt vastaavia objektiiveja ja esimerkiksi Sigman ja Tamronin vastaavat houkuttelivat hintansa puolesta. Myös Canonilta löytyy tästä objektiivista huomattavasti halvempi, mutta kuvanvakaajaton versio. Löysin kuitenkin tämän objektiivin suunnilleen samaan hintaan kuin ne Tamronin tai Sigman uutena maksaisivat, joten näin tällaiseen laadukkaamman, vaikkakin vähän käytetyn linssin järkevänä hankintana. Objektiiveissa kun ei se tekniikka niin nopeasti vanhene tai kulu, kuten ehkä monissa muissa laitteissa, joten tällainen ammattitason putki kyllä kelpaa mulle erittäin mainiosti ja varmasti tulee myös pysymään käytössäni pitkään.

IMG_5145_edited

Halusin ehdottomasti kuvanvakaajan makrolinssiini, sillä olen melko laiska käyttämään jalustaa ja läheltä kuvatessa pienikin heilahdus näkyy. Oman kokemukseni perusteella tässä vakaaja myös oikeasti toimii ja siten helpottaa kyllä kuvaamista! Tärinäähän lisää tietenkin myös se, että objektiivin polttoväli on 100mm eli melko pitkä, niin sekin vielä lisää vakaajan tarpeellisuutta. Tuo polttoväli on kuitenkin itselleni todella käytännöllinen, sillä makrokuvauksen lisäksi se soveltuu erittäin hyvin ihmisten kuvaamiseen, varsinkin kasvokuviin. Vähän lyhyemmän polttovälin objektiivi olisi ollut liian lähellä tuota 50mm f/1.4 -objektiiviani kun taas vähän pidemmällä polttovälillä varustetut ovat yleisesti ottaen paljon kalliimpia sekä eivät sovellu niin hyvin ihmisten kuvaamiseen.

IMG_5367_edited

IMG_5354_edited

IMG_5134_edited

IMG_5362_edited

Jos yksi asia minua tässä objektiivissa eniten hämmästytti saatuani sen käteen, oli se tarkennuksen hiljaisuus. Ja hiljaisuus ylipäätään, myös siinä kuvanvakaajassa. Siis tämä ei päästä yhtään mitään ääntä! Tai okei, kuvanvakaaja inahtaa ihan vähän, kun alkaa tarkentamaan sekä tarkennusrenkaasta luonnollisesti kuuluu ihan pientä suhinaa, mutta käytännössä tämä on ihanan äänetön.

IMG_5318
Objektiivin pienin tarkennusetäisyys on 0,3 metriä. Havainnollistaakseni sitä, kuinka lähelle tällä pääsee, otin tällaisen kuvan viivoittimesta, kuvaan saa siis noin kahden senttimetrin pituisen alueen.

Seuraavaksi eniten hämmästyttänyt juttu oli tarkennuksen rajoitin. Ehkä vähän hävettää myöntää, että vaikka etsin linssistä paljon tietoa etukäteen ennen ostopäätöksen tekemistä, niin en silti edes tiennyt, että tässä on sellainen. Olin varmaan vain sivuuttanut sen, sillä suoraan sanottuna en edes tiennyt sellaisten olemassa olosta. Tämä taas aiheutti sen, että yrittäessäni ottaa ensimmäistä kuvaa luulin hetken objektiivin olevan täysin rikki, sillä eihän objektiivi tarkentanut lähelle, kun tarkennus oli rajoitettu kauas... :D Mutta joo, ymmärrettyäni rajoittimen olemassa olon se osoittautui erittäin hyödylliseksi kapistukseksi! Rajoittimessa on siis kolme kohtaa; kameran voi asettaa tarkentamaan vain 0.3 - 0.5 metrin etäisyydelle, vain yli 0.5 metrin etäisyydellä sijaitseviin kohteisiin tai ihan millä vain etäisyydellä sijaitseviin kohteisiin. Tämä oikeasti nopeuttaa paljon varsinkin makrokuvausta, kun kamera ei edes yritä tarkentaa sinne kauempana sijaitsevaan taustaan.

IMG_5226_edited
Tarkennuksen rajoitin on siis tuo ylin nappi.
IMG_5189_edited

Suurin mahdollinen aukko tässä linssissä on 2.8, mikä on kyllä ihan tarpeeksi. Makroillessa ei varmaan edes suurempaa aukkoa pysty käyttämään, sillä jo tuollakin aukolla syväterävyysalue on aika pieni. Siihen tämän objektiivin toiseen päätarkoitukseen, eli ihmisten kuvaamiseen tuo f/2.8 taas soveltuu vallan mainiosti.

Ulkoisista ominaisuuksista sen verran, että linssillä on pituutta 12,5cm (+8,5cm vastavalosuoja), suodinkierteen koko on 67mm ja painoa löytyy 625g. Mikään pieni ja kevyt tämä ei siis todellakaan ole :D Varsinkin mun aloittelijoille suunnatun rungon kanssa setti on melko etupainoinen (tuo runko kun painaa alle 500g). Uutta runkoa odotellessa... Sellaisenaan objektiivi kuitenkin tuntuu ja myös näyttää erittäin laadukkaalta myös ulkoa päin. Ja onhan tuo myöskin sääsuojattu, mistä tietenkin plussaa.

IMG_5162_edited

Laatueron tässä kyllä huomaa verrattuna halvempiin objektiiveihini ja varsinkin tykkään siitä, miten ihanalta kaikki epäterävät alueet tällä näyttävät. Olen kyllä tyytyväinen ostokseeni ja aion jatkossakin harkita ostavani käytettyjä linssejä.

Onko joku teistä harkinnut tämän, tai kenties jonkin muun makron hankkimista? Tai millaisia makroiluvälineitä teiltä jo löytyy?

6 kommenttia:

 1. Tuo on mun unelma! En vaan tiedä raaskinko hankkia vaan makrokuvailuun, kun sitä tarvitsee vaan kesäisin... Muuten en tee tolla polttovälillä mitään, kun löytyy jo 70-200mm f/2.8. Mutku tuo olisi niin täydellinen makroiluun.

  Toi IMG_5189 on muuten upee kuva! Rakastan noita pinkkejä sävyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hei, eihän makroilu ole mitenkään vuodenaikaan sidottua, kyllä sitä voi muulloinkin tehdä kuin kesäisin! ;) Vaikka tietysti kesällä on eniten kuvattavaa. Itselläni ei onneksi ollut tuota ongelmaa polttovälin kanssa, kun tuon zoomiini valovoima on niin pieni, ettei sitä tähän voi edes verrata... :D

   Kiitti, kiva että tykkäät! :)

   Poista
 2. Sun blogi on kyllä ihanan selkeä ja mielenkiintoinen :)!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.