28. toukokuuta 2020

Valokuvausvinkit: Näin otat luontokuvia mustalla taustalla

Kevaan makrokuvia-3581

IMG_5145_edited

Kuten blogia vähänkään pidempään seuranneet ovat huomanneet, rakastan ottaa luontokuvia mustalla  tai tummalla taustalla. Varsinkin kukkakuvia ja muita lähikuvia, mutta vähän kaikkea muutakin. Vaikka monista kuvista voisi ehkä toisin luulla, kuvat on otettu ihan luonnossa ilman minkäänlaisia lisävaloja, enkä ole niitä edes mitenkään erityisen paljon muokannut.

Tässä postauksessa opastan lyhyesti, miten sinäkin voit ottaa samantyylisiä kuvia! ;)

Kevaan makrokuvia-3640

IMG_2143_edited-2

Kuvaamiseen tarvitset vain kameran, jossa pystyt itse säätämään asetuksia. Varsinaisia makrokuvia varten toki tarvitsee myös makro-objektiivin, loittorenkaan tai digikameran, jolla pystyy kuvaamaan läheltä. Esimerkiksi järjestelmäkameran mukana tullut ”kittilinssi” kuitenkin riittää hyvin alkuun.

Sinun pitää ainakin suunnilleen ymmärtää, mitä suljinaika, aukko ja ISO-arvo tarkoittavat, sillä tällaisia kuvia varten on helpointa säätää asetukset itse.

Sään tulisi olla melko aurinkoinen ja kuvauskohteen auringossa. Koko jutun idea on nimittäin siinä, että olen kuvannut esimerkiksi kirkkaita kukkia, jotka heijastavat voimakkaasti auringon valoa. Kuvien tausta on varjossa tai muuten melko tumma, jolloin kuvauskohteen ja taustan välille syntyy voimakas kontrasti. Itse pidän eniten ilta- tai aamuauringosta, mutta päivällä onnistuu myös hyvin. Sopivan valon löytää etsimällä ja kokeilemalla.

käsittelemättömät-3
Kauempaa katsottuna alla olevien esimerkkikuvien kuvauspaikka näytti tältä.

Kamera valottaisi kuvan automaattisesti niin, että kohde on hieman ylivalotettu, jotta myös tausta näkyy. Nyt haluammekin tehdä koko kuvasta reilusti alivalottuneen! Tee kuvasta sen verran pimeä, että pieneltä kameran ruudulta katsoessa tausta näyttää ainakin lähes mustalta, mutta pystyt kuitenkin näkemään kuvauskohteen. Jos pystyt käsittelemään RAW-kuvia, ota niitä!

Taika tapahtuu kuvankäsittelyssä, mikä ei kuitenkaan ole yhtään vaikeaa! Tärkeintä on säätää kirkkaimpia kohtia kirkkaammaksi ja varjoja pimeämmäksi. Jos tämä ei ole tarpeeksi, voit vielä tummentaa taustaa sivellintyökalun avulla ja retusoida häiritseviä kohtia. Latasin Instagramiin myös lyhyen esimerkkivideon, miten voisin nopeasti käsitellä tämäntyyppisen kuvan.

käsittelemättömät-2
Automaattiasetuksilla otettu kuva
käsittelemättömät-1
Manuaaliasetuksilla otettu kuva, mitä ei ole käsitelty

käsitelty-1
Ylempi kuva Lightroom-käsittelyn jälkeen.

Eli lyhyesti: kuvaa kohdetta, johon osuu paljon valoa, mutta tausta on tumma, alivalota kuvaa ja viimestele kuvankäsittelyssä. Aika simppeliä, mutta toivottavasti joku vähemmän kokenut kuvaja sai tästä jotain ahaa-elämyksiä ja intoa luontokuvaukseen!

Queenstown-25

IMG_2723

Jos seuraat yritykseni tiliä Instagramissa, olet saattanut huomata, että siellä oli postaus samasta aiheesta jo aiemmin keväällä. Töiden kadotessa aloin nimittäin jakamaan kuvausvinkkejä myös sinne ihan alusta asti, ja aika paljon niitä sieltä löytyykin. Suurin osa on samaa asiaa mitä blogistakin on jo vuosien varrella löytynyt, mutta osa myös sellaista, mitä täällä ei ainakaan vielä ole.

Mikäli innostutte kokeilemaan tällaisten kuvien ottamista näiden vinkkien avulla ja julkaisemaan kuvia somessa, merkkaathan kuvaan @vkleabjorn! Niiden kuvien näkeminen nostaa myös minun inspiraatiota näiden vinkkien jakamiseen ihan hurjasti!

4 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä postasit :) Harmi kun itse kuvailen blogiini kännykällä kaikki kuvat sillä en omista kameraa ja eronhan tietenkin sitten huomaa...harkinnassa olisi kameran osto kyllä ;) Leppoisaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monissa puhelimissakin on kyllä nykyään tosi hyvä kamera, ja jos puhelimessa pystyy itse säätämään asetuksia ja valotusta, niin tällaisetkin kuvat saattavat hyvinkin onnistua myös puhelimella ;)

   Poista
 2. Hei! Blogissani on osio "luen näitä blogeja" ja blogisi on siellä. Ilmoitathan minulle mikäli se ei ole ok.

  ♥ Aurinkoista kesää!♥

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään haittaa! Päinvastoin, kiitos! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.